Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2023 13:31 - Как токсичната връзка ни разболява
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Проблемните взаимоотношения оставят отпечатък не само върху емоциите, но и върху здравето  

Казват, че всички болести са на „нервна почва“ . Но дали да тълкуваме това буквално?
Животът е пълен със стрес и изпитания и, естествено, всеки реагира различно. Един се разминава с емоционален стрес, а друг плаща със сериозни здравословни проблеми. 

От какво зависи това, как конфликтите и неуспехите в личния ни живот, проблемите в работата всъщност влияят на здравето ни и какво можем да направим, за да се предпазим от негативните последици.

Животът наистина е пълен с предизвикателства, които постоянно преодоляваме и на които тялото ни реагира със стрес. Механизмът на стреса е защитна реакция срещу всяка „заплаха“, разказва психотерапевтът Анна Солдатова.
Такава „заплаха“ може да бъде емоционален стрес (стрес в обичайния смисъл на думата) и други фактори, опасни за здравето. 
В този момент се отделят различни хормони, като кортизол, адреналин и други.  Стресът също така стимулира производството на глюкоза в тялото и миграцията на защитните клетки (лимфоцити).
Всички тези процеси в крайна сметка повишават силата на защитните системи на организма, така че той да се подготви и да може да устои на „заплахата“ възможно най-ефективно. 
С други думи, стресът помага на човек да оцелее. Но когато човек преживее много силен шок или е в продължителен конфликт в личните отношения,  защитната функция на стреса се "обръща" и става с отрицетелен знак. И това не остава без последствия. Тялото е принудено постоянно да произвежда кортизол и други хормони. Техният излишък уврежда сърцето и бъбреците и може да доведе до диабет или дори до инфаркт или инсулт.
И, разбира се, стресът причинява изтощение и дисбаланс в нервната система.

Признаците на стрес – как да ги дешифрираме

Най-важните и показателни признаци на стрес са продължителните или прекалено интензивни „негативни“ емоции:

- повишена тревожност за неща, които човек преди това е приемал доста спокойно;

- "хронично" раздразнение от най-дребните причини;

- тъжно настроение;

- сълзливост - сълзите се появяват в различни ситуации, дори когато гледаме тъжни филми (особено, ако преди те на са ни разстройвали);

- нарушения на съня, когато човек заспива по-дълго от обикновено; или се събужда често през нощта. Сутрин не се чувства отпочинал;

- умора, липса на енергия;

- нарушена концентрация, внимание - когато става по-трудно да се концентрирате от обикновено.

image

Жена, която е сърдита на партньора си. Снимка: Getty

Тялото реагира на стреса с определени състояния: мускулно напрежение, особено във врата и гърба, главоболие и сърцебиене.
В по-тежки случаи намалена работоспособност и неспособност за елементарна домакинска работа.

Какво е опасен стресът

1. На първо място, може да причини различни психо-емоционални разстройства. Например неврастенията е състояние, което се характеризира с цял списък от оплаквания: умора, слабост, раздразнителност и нарушения на съня.

2. Също така, стресът (в комбинация с биологични фактори) може да причини тревожни разстройства, панически атаки - внезапни пристъпи на страх, придружени от сърцебиене, усещане за топлина, липса на въздух и изпотяване.

3. Тревожността има различни лица. Например, когато човек чувства обща, „плаваща“ тревожност, която не е свързана с конкретни ситуации.

4. На фона на стреса често се появява така наречената психосоматика, когато човек чувства болка, парене или друг дискомфорт, но медицинският преглед не потвърждава никакви отклонения.

5. Има и такова нещо като ПТСР - посттравматично стресово разстройство, което възниква в резултат на изключително силен стрес - като например сексуално насилие.
Хората с това разстройство изпитват така наречените „флашбекове“ – спомени за травматично събитие, които внезапно изскачат от паметта им. И на човек му се струва, че това събитие се случва с него в настоящия момент. 

image

Момче и момиче танцуват. Снимка: Getty

Спорт, танци, лично време

Невъзможно е да се предпазите от стреса. Но в много ситуации можете да намалите натоварването на тялото. Например, отделете допълнителни минути или часове за почивка; разредете ежедневието с лично време за себе си, различни хобита.
За да се справите със стреса, е важно да изразявате емоции в отговор на "дразнители".

Добра профилактика е спортът или танците.
Техниките за дишане помагат да примете емоциите. Опишете чувствата си на хартия или ги "нарисувайте". 
И, разбира се, помощта за разрешаване на емоционални и лични проблеми може да бъде получена и от психотерапевт.

Мона Василева




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 524846
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930