Прочетен: 1646 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 04.05.2016 08:45
Покрай битките с великденски яйца, сигурно са ви останали поне дузина, които се чудите за какво до оползотворите. Предлагаме ви 8 идеи за останалите великденския яйца – вкусни, практични и лесни!
Яйчна салата
Рецептите за яйчна салата сигурно са безкрайни, тъй като варените яйца си пасват с много зеленчуци и сосове. Може да приготвите салата от варени яйца, пресен лук и маслини или да добавите и краставици. Подходящи съставки са също авокадо, каперси, картофи. Най-популярната комбинация е между яйца и марули, като може да разнообразите рецептата като добавите риба тон, кротони или синьо сирене. Варените яйца подхождат и като „гарнитура“ към гуакамоле или сос песто.
Мариновани яйца
Маринованите варени яйца вършат отлична работа като бирено мезе. Изглеждат странно, но пък имат интересен и специфичен вкус.Пригответе марината от оцет, сол, лук, подправки (например копър, кардамон, дафинов лист) и вода (някои заменят водата със сок от цвекло, за да оцветят яйцата). След като залеете яйцата с марината, оставете ги за 1 вечер на тъмно и хладно и на другия ден може да опитате специалитета.
Работен обяд
Използвайте останалите великденски яйца като плънка за вкусен работен обяд. Сандвичи от пълнозърнест хляб с яйчна салата или с пастет от варени яйца, крема сирене и малко майонеза. Добавете и листа от марули към сандвича. Ако пък искате малко по-екзотично меню, използвайте яйчената плънка към буритос или емпанадас.
Месни специалитети
Останалите великденски яйца може да добавите и към някои месни специалитети. Някои ги скриват в кайма, овалват ги в галета и ги пържат. Други ги използват за направата на вкусно руло Стефани, а трети ги използват като част от плънката на руло от пилешки гърди. Може да ги включите също в запеканката с шунка и картофи или в ястие от макарони, сирене и бекон.
Закачливи ордьоври
Патенца, пилеца, мишлета – подобни закачливи ордьоври от варени яйца лесно примамват детския апетит. С малко въображение, няколко маслини или черен пипер на зърна варените яйца оживяват. Другият вариант е да използвате белтъците като подложка, а в тях да шприцовате цветя, приготвени от жълтъци, сирене и майонеза. Украсете със зелени подправки (копър, магданоз, зелен лук).
Палачинкова торта
Солената палачинкова торта върши работа и като предястие, и като основно.Хубавото е, че за нея може да използвате около 3 останали великденски яйца, които може да настържете на ренде или да нарежете на кръгчета и да ги наредите между „палачинковите“ блатове.
Може да добавите още кисели краставички и шунка. Други използват и майонезен сос, с който покриват палачинките. Имайте предвид, че едно парче от солената торта е напълно достатъчно, тъй като създава чувство за ситост (а и калориите се множат).
Добавка към супи
Варените яйца вършат работа и като финални съставки към вкусни зеленчукови супи. Подходящи са за спаначена супа или супа от лапад, както и за картофена крем супа с аспержи и зелени подправки. Единственото, което трябва да направите, е да настържете яйцата и да поръсите с тях супата.
Неделна закуска
Използвайте останалите великденски яйца за вкусна неделна закуска.Нарежете една франзела на филийки, които леко намажете с масло или зехтин. Отгоре сложете резен домат, резен яйце и резен моцарела. Печете в умерена фурна за около 5мин., колкото да се разтопи моцарелата.
Христина Спасова
още идеи на
http://jenite.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D1%8F%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%83%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD-_l.a_i.284366.html
и още
http://www.bonapeti.bg/recepti/Salata-ot-yaytsa-i-avokado/
2 глави кромид лук
4 твърдо сварени яйца
50 гр смлени орехови ядки
2 суп лъжици олио
1-2 суп лъжица гореща вода
сол
смлян черен пипер
Лукът се обелва и нарязва на ситно. Опържва се в сгорещена мазнина. В блендер към него се прибавят останалите продукти. Смила се до еднородно пюре с добавяне на вода. Добавят се солта и пипера. Охлажда се в хладилник.
друга рецепта
500 гр кисело мляко
бучка сирене
краве масло
3 сварени яйца
магданоз
сол
или
4 яйца
бучка сирене
масло
Яйцата се пасират със сиренето и масло. Маже се на филийка пълнозърнест хляб и се декорира с краставичка домат или маслинка.
шарлота с козунак - като крем карамел с козунак
пита с козунак и крем
глезотия в чаша - маковки
2. фрамар бг
3. билка бг
4. здраве бг
5. лекува нет
6. молитва към Свети Мина
7. молитви за изцелението на болен и близките му
8. молитви на болен
9. пулс бг
10. една бг
11. Psychology Today
12. lechitel.net
13. готвач бг
14. веселият готвач
15. православна терапия - Богоносци
16. диети, здраве, рецепти
17. какво да сготвя? - за жената бг
18. информиран нет
19. свободно слово
20. истината нет