Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2016 00:55 - Холестерол - 1
Автор: vellia Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
1



  image

Имате ли висок холестерол (известен също като хиперхолестеролемия)? Нивата на холестерола извън нормите - като висок “лош” (LDL) холестерол или нисък “добър” (HDL) холестерол са сред големите рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт. Нездравословното хранене може да повиши холестерола. Понякога високият холестерол е наследствена обремененост. Спазването на диета с ниско съдържание на холестерол може да помогне за регулиране на нивото му. Ако диетата не помогне за намаляване нивото на лошия и повишаване нивото на добрия холестерол, вашият лекар може да ви предпише подходящото лечение. За да понижите холестерола, трябва да поемете активен ангажимент да промените начина си на живот!

основни понятия imageАко са ви открили висок холестерол и намаляването му вече е ваша цел, първата стъпка, разбира се, е да разберете какво всъщност представлява холестеролът.


Той е субстанция, наподобяваща восък и мазнина (бяло, мазно вещество), която се произвежда в черния дроб и се съдържа в някои храни от животински произход, като пълномасленото мляко, яйцата и месото.


Тялото има нужда от определено количество холестерол, за да функционира правилно. Клетъчните стени или мембрани, се нуждаят от него, за да произвеждат хормони, витамин D и жлъчни киселини, които помагат за усвояването на мазнините. Тялото обаче се нуждае само от малко количество холестерол, за да посрещне нуждите си. Когато холестеролът е твърде много, може да се появят здравословни проблеми като например коронарно сърдечно заболяване.

Що е коронарно сърдечно заболяване

Когато в организма има твърде много холестерол, плаката (плътна, твърда утайка) може да предизвика стесняване на артериите в тялото, а това пречи на движението на кръвта към сърцето. С течение на времето, натрупването причинява атеросклероза (втвърдяване на артериите), което може да доведе до сърдечно заболяване.

Когато бедната на кислород кръв достигне сърцето, може да се появи болка, наречена ангина. В случай че притока на кръв към част от сърцето е напълно спрян поради блокирана коронарна артерия, резултатът е сърдечен пристъп (миокарден инфаркт). Това обикновено се получава поради внезапно запушване от кръвен съсирек, попаднал върху предишно стесняване.


  видове imageХолестеролът се придвижва в кръвта, прикрепен към протеин. Този холестероло-протеинов пакет се нарича липопротеин. Липопротеините са класифицирани като липопротеини с висока плътност, липопротеини с ниска плътност или липопротеини с много ниска плътност, в зависимост от количеството протеин в съотношение към мазнината.

Липопротеини с ниска плътност (Low density lipoproteins - LDL): LDL, наричан още “лош” холестерол, може да причини натрупване на плака върху стените на артериите. Колкото повече LDL има в кръвта, толкова по-голям е рискът от сърдечно заболяване.

Липопротеини с висока плътност (High density lipoproteins - HDL): HDL, наричан още “добър” холестерол, помага на тялото да намали съдържанието на лошия холестерол в кръвта. Колко по-високи са нивата на HDL, толкова по-добре. Ако нивото ви на HDL е ниско, рискът от сърдечно заболяване се увеличава.

Липопротеини с много ниска плътност (VLDL): VLDL е подобен на LDL холестеролът, като съдържа предимно мазнини и не много протеини.

Триглицериди: Триглицеридите са друг вид мазнина, която се пренася в кръвта от липопротеините с много ниска плътност. Излишъкът от калории, алкохол или захар в тялото се преобразуват в триглицериди, които сe складират в мастните клетки в цялото тяло.
фактори, влияещи на нивата imageПоредица от фактори повлияват нивата на холестерола в тялото. Те включват:

Хранене. Наситените мазнини и холестерол в храната, която консумирате, увеличават нивото на холестерола. Опитайте се да намалите този тип храни.

Тегло. Освен че е рисков фактор за сърдечно заболяване, наднорменото тегло може също да увеличи холестерола. Намаляването на теглото ще помогне и за намаляване на LDL и общото ниво на холестерола, както и да доведе до увеличаване на HDL.

Упражнения. Редовните физически упражнения намаляватт LDL и повишават HDL-холестерола. Стараете се да сте физически активни поне 30 минути всеки ден.

Възраст и пол. С напредване на възрастта нивата на холестерола се увеличават. Преди менопаузата, при жените има тенденция за по-ниски нива на общия холестерол отколкото при мъжете на същата възраст. След менопаузата обаче, нивото на LDL-холестерола при жените показва трайна тенденция към покачване.

Диабет. Зле контролираният диабет повишава нивото на холестерола. С подобряването на контрола, нивото му може съществено да се понижи.

Наследственост. Гените в известна степен предопределят колко холестерол произвежда тялото ви. Високото му ниво може да е и семейна обремененост.

Други причини. Някои лекарствени продукти, както и медицински състояния, могат да станат причина за висок холестерол.
колко е прекалено много imageВсеки човек на възраст над 20 г. трябва да проверява нивото на холестерола си веднъж на 5 г.

Когато се изследвате, лекарят ви трябва да назначи изследване за нивото на общия и HDL-холестерола или така наречения “липиден профил” или липопротеинен анализ, който ще измери LDL, HDL и общия холестерол. Той ще покаже също и нивото на триглицеридите. 

Може да се започне с изследване на общия и HDL-холестерола и в зависимост от резултатите, да назначи и изследване поотделно на видовете холестерол.

Общата препоръка е нивото на холестерола да се поддържа под 200. Ето и по-точни стойности:

общ холестерол -- категория
- по-малко от 200 -- желателно ниво
- 200-239 -- на границата
- над 240 -- висок
Нивата на LDL, HDL и триглицеридите също са важни.

Как може да се намали холестерола и съответно – риска от сърдечно заболяване

Няколко съвсем прости промени ще помогнат за намаляването на холестерола:

Консумирайте храни с малко холестерол. Препоръчително е да ограничите средния дневен прием на холестерол под 300 мг. Ако имате сърдечно заболяване - под 200 мг. Може значително да редуцирате приема на холестерол като приемате малко наситени мазнини и избягвате храни, богати на наситени мазнини и холестерол.

Спрете цигарите. Тe намаляват нивата на добрия холестерол. 

Бъдете физически активни. Физическите упражнения увеличават нивото на HDL-холестерола (при повечето хора). Дори дейности със средна интензивност, ако се правят всеки ден, могат да помогнат за контролиране на теглото, диабета и високото кръвно налягане (хипертонията). Всички те са рискови фактори за сърдечно заболяване.

Приемайте предписаните ви лекарстват. Понякога промените в храненето и увеличаването на физическата активност не са достатъчни за понижаване на холестерола. Може да се наложи и употребата на медикаменти. Те задължително следва да се изписват от вашия личен лекар или специалист.
симптоми и усложнения imageНяма симптоми за наличие на висок холестерол! Ако обаче имате такъв, както и други рискови фактори, може да се получат сериозни здравословни

Усложнения

• Холестерол, сърдечно заболяване и други здравословни проблеми
Има връзка между високия холестерол и сърдечните заболявания, инфаркта, инсулта, диабета и други здравословни проблеми. Ето защо е важно нивото на холестерола да бъде контролирано и при нужда - своевременно понижено.

• Заболявания, свързвани с високия холестерол
Високият холестерол увеличава риска от други състояния, в зависимост кои кръвоносни съдове са стеснени или запушени. Тези заболявания включват:
- коронарно сърдечно заболяване, 
- инфаркт, 
- инсулт и 
- периферно васкуларно заболяване. 
image

Високият холестерол се свързва също с появата на диабета и високото артериално налягане (хипертонията). За да предотвратите или контролирате тези състояния, вземете навременни мерки за намаляване нивото на холестерола (ако е завишено).

Коронарно сърдечно заболяване
Основният риск, асоцииран с високия холестерол, е рискът от коронарно сърдечно заболяване. Нивото на холестерола в кръвта има много общо с риска да получите сърдечно заболяване. Ако е твърде висок, той се наслагва по стените на артериите. С времето тези наслагвания (наречени плака) причиняват втвърдяване на артериите - атеросклероза. Тя причинява стесняване на кръвоносните съдове и с това намалява притока на кръв към сърцето. Намаленият приток може да доведе до ангина (болка в гърдите) или до инфаркт (когато кръвоносният съд е напълно блокиран).

Инсулт
Инсулт може да се получи, ако кръвоснабдяването до част от мозъка е намалено. Той възниква, когато кръвоносен съд, пренасящ кислород и хранителни вещества към мозъка, бъде блокиран или се пръсне. Кръвоносните съдове могат да бъдат блокирани като резултат от натрупана плака (от твърде много холестерол). Когато се получи инсулт, част от мозъка не може да получи кръвта и кислорода, от които се нуждае и започва да умира.

Периферно васкуларно заболяване
Високият холестерол се свърза също с периферното васкуларно заболяване - заболяване на кръвоносни съдове извън сърцето и мозъка. При него мастните наслоения по стените на артериите възпрепятстват циркулацията на кръвта, предимно в артериите, водещи до краката и ходилата.

Диабет
Диабетът може да наруши баланса между HDL и LDL-нива на холестерола. Хората с диабет са склонни да имат LDL-частици, които се прилепят към артериите и водят до по-лесното нарушаване на стените на кръвоносните съдове. Глюкозата се прикрепя към липопротеините (структура от холестерол и протеин, която прави възможно движението на холестерола в кръвта). Покритият със захар LDL остава в кръвния поток по-дълго и може да доведе до образуването на плака. Хората с диабет имат склонност към ниски нива на добър (HDL) холестерол и високи нива на триглицериди (друг вид мазнини в кръвта), като и двете са причина за увеличаване на риска от сърдечни и артериални заболявания.

Високо артериално налягане
Високото артериално налягане (хипертонията) и холестеролът могат да са свързани. Когато артериите се втвърдят и стеснят от плаката и калция (атеросклероза), сърцето трябва да работи по-напрегнато, за да изтласква кръвта през тях. В резултат артериалното налягане се покачва, а то също е свързано със сърдечните заболявания.






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 524718
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930