Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2018 05:14 - Фермерите от Болярово готвят нов протест Зам.-министър Иванов: Готвят се законови промени, които да развържат ръцете на ветеринарните власти
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 614 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Животновъдите настояват да се отмени наложената карантина

Повече от 20 дни те очакват резултатите от вторите проби за установяване - има ли чума по дребните преживни животните в региона

Фермерите от Болярово излизат с нови искания заради загубите, които търпят от наложената забрана за търговия и придвижване на добитъка. Повече от 20 дни те очакват резултатите от вторите проби за установяване - има ли чума по дребните преживни животни в региона, съобщи БНТ.

 

Животновъдите настояват да се отмени наложената карантина, тъй като животните стоят близо 60 дни затворени в оборите.

 

Все още няма решение на казуса с вземането на втори проби от стадото на Ана Петрова от Болярово. Доброволците, които охраняват овцефермата й, подготвят протест в събота.

 

От БСП настояха за оставките на земеделския министър Румен Порожанов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради проблема с чумата по животните. От ГЕРБ отговориха, че институциите са си свършили работата.


Зам.-министър Иванов: Готвят се законови промени, които да развържат ръцете на ветеринарните власти

Има доказана чума, категоричен е Янко Иванов

Мерките са много непопулярни, призна зам.-министърът, но, по думите му, "те целят да защитят интереса на обществото, а не на отделния стопанин"

Подготвят се частични изменения на Закона за ветеринаро-медицинската дейност. До дни работната група ще представи своите предложения, съобщи в предаването "Преди всички" Янко Иванов, заместник-министър на земеделието с ресор животновъдство, който анализира ситуацията с чумата по дребните преживни животни:

 

"Най-вероятно ще има поправки, които да развържат ръцете на компетентните органи да си свършат работата в такива ситуации".

 

Заместник- министърът заяви, че такива промени очевидно са необходими:

 

"Тъй като и когато е бил подготвян самият закон, никой не е предполагал, че ще се изправим пред такива ситуации. Но очевидно е, че след като има прецеденти, това може да се повтори – да има рецидиви".

 

"Има доказана чума, има. Това са факти, които няма как да се отрекат. Потвърдени резултати и от нашата, и от френската лаборатория, която не е някаква измислена лаборатория, а Европейската референтна лаборатория", коментира Янко Иванов.

 

Първият кръг проби бяха от трикилометровия участък от заразени зони и те бяха за наличие на вирус, припомни заместник-министърът. „Открихме го и се приложиха стандартните за тази болест мерки – унищожаването на инфектирани и контактни животни“. Вторият кръг от проби се отнася до 10-километровата зона извън заразените огнища. "Те са с цел първо да докажем дали са свободни от вирус, и второ, и ако се открият антитела, ще търсим дали има наличие на вирус", обясни Иванов.

 

Относно последиците от отказа на стопани на някои от стадата в Странджа да допуснат вземането на повторни проби, заместник-министърът посочи:

 

"21 дни след убиването на последното животно и завършването на заключителна дезинфекция е възможно фермите и стадата да се населят повторно. Няма как при наличие на стадо, за което не знаем какъв е здравният статус – дали е инфектирано или не, да се допусне населване отново. Тоест, те сега са причина да не може и другите стопани да населят своите ферми".

 

Мерките са много непопулярни, призна Янко Иванов, но, по думите му, "те целят да защитят интереса на обществото, а не на отделния стопанин". В момента, според Иванов, е накърнен интересът на отделния стопанин, но "този стопанин започва да нарушава интереса на обществото". 



ДОКОГА ГЕРБ ЩЕ СА НА ВЛАСТ ДА УНИЩОЖАВАТ ПОМИНЪКА НА БЪЛГАРИТЕ В ЦЕЛИ РЕГИОНИ?!




Гласувай:
0



1. reader - Господи, от къде ги намират такива галфони?! Този човек си плюе на научното звание за единия пост, макар, че добре знае че говори глупости!
25.08.2018 05:18
Ама ти защо смяташ, че хората от елховско горят от желание след 21 дни да завъдят нови животни и вие с оня доктор на възрастта на баба ми пак да ги изтребите! Нали преди един месец този срок беше определен на 6 месеци? Сега си завъждайте с Порожанов и Касапина животинки, агитирайте и Вал.Радев, Цуци и Биби да станат животновъди, и си гледайте кефа. Купете си по една цафара, БиБи ще ви подари по една каракачанка и сетне бей гиби! Ега ти простаците: избихте овцете и козите и още на третия месец призовавате: Завъждайте нови, та да има какво да требим! Завъждайте ги вие!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 523240
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930