Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2018 21:57 - Верен министър по сметка е нож в гърба. Време е за ремонт
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 457 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Премиерът Борисов за пореден път спасява Цецка Цачева. Отстрани шефката на Агенцията по вписванията заради срива в Търговския регистър, но гранде отговорната за батака Цачева остава. Това е негово право. Но право на управляваните е да му кажат, че греши. Верен не означава кадърен.

А верен по сметка – е нож в гърба. Клетвите не важат.

image

 

Септември наближава. Очертава се да е бурен откъм протести. Тези, които не са намерили места за децата си в детските градини ще се ядосат. Родителите с ученици ще попаднат в ръждясалата хидравлика на образованието. Ще скочат. Недостига на учители ще е бензин в огъня.

 

С идването на есента ще довтасат студените дъждове. Ще зинат дупките и ямите в ремонтираните колкото да се усвоят парите пътища и магистрали. Заю Баю Нанков ще каканиже, че времето е виновно, но никой отдавна не вярва на този пишман министър. Защото всички виждат как през лятото кубинската маняна съпътстваше пътните ремонти. Дали АПИ и шеф й Глосов ще са бушоните, зад които ще се сниши ловешкия Заю Баю? Министърът се е застраховал, но не в „Олимпик„, а със 130 милиона за ремонти на мостове. Който ги получи той ще го и пази, вярва Заю…

Дебнат и други опасности за кабинета. Колкото и да се старае Явор Гърдев, все повече хора вразумяват как пропагандната машина на лотариите изсмуква последните им левчета. Печалбите се раздават по сложна и тайна процедура. И тази тайна е до време. Защото ако с търкане на талончета се решаваха проблемите – щяхме да сме като Швейцария. Ама не сме. Вече и Албания не сме. Заради „Олимп“ излетя Ралица Агайн, която отговаряла за контрола. Съвсем заслужено. Но главният отговорник е финансовият министър Владислав Горанов. Той пък се прави на Кумчо Вълчо, но залезът на х-л „Перлин“ ще му се отрази кофти. Колкото и в момента да се прави на разсеян за рекламната агресия на хазарта, ще му се наложи да прогледне. Кой ще изгори тогава, за да остане да свети Горанов – приятелят на Пеевски?

За вътрешния министър Валентир Радев и повечето му заместници няма да хабим думи и място. Там нещата са трагични: ултра слабо политическо и професионално ръководство. Логичен срив. И клоунада.

Военният министър, той и вице.-премиер Красимир Каракачанов, с агентурно има Иван, сътвори неща, за които любимите му канове от историята, преди да му отрежат главата, щяха да му ударят сто тояги на голо. Ей така, за джумбуш на народа. Понякога простотията се гони именно с физически наказания. Продължаващото му бълнуване за наборна армия и производство на кораби и бронетранспортьори са предостатъчен аргумент. И да психиатрите.

Следват Екатерина Захариева, Емил Караниколов (скрил се като мишка след фиаското му в опита да подари на Пеевски „Дунарит“ и бизнеса на частни дружества) и т.н.

Земеделският Порожанов – силен кандидат за златните призовете „овчарчето Калитко“ и „лъжливото овчарче“. Златни буквално.

Подобни хора с лекота докараха институционална криза. Или им бе поръчана?

Само глупавият е безмерно упорит в своите амбиции. Монтен.

Безпомощни същества, усвоили мимикрията. Използвани за лобистки, партийни и дори мафиотски интереси. Усетили гърба на властта, те бързо показаха арогантност и алчност. От тях ГЕРБ инкасира удари и недоверие.

Какво сочат социологически проучвания? Всички сме наясно с тях. Борисов също. Някои агенции са като оркестъра на Брегович „За сватби и погребения“. Според плащача. Зависимостите и ползите са водещи.

Вариант са и предсрочните избори. Но Борисов смята, че ще му се смеят, ако отново подаде оставка. Само че присъствието на корумпирани некадърници в провителството причинява сълзи, а не смях. Може ли да си позволи тези пробойни в момент на война с лагера на Пеевски? Такава се води, макар и под повърхността на „стабилността“.

Главният прокурор Сотир Цацаров губи битка след битка в съда, заради нелепите обвинения, повдигани от още по-нелепите прокурори, на които разчита. И при тях определяща е верността, но тя ще избие в амбиции, завист и самочувствие. Чакат го лоши изненади. Преследваните от него инакомислещи стават все по-голяма сила. Това го изкарва от равновесие. По индекса за върховенство на закона сме на 59-то място заедно с Беларус. Пред нас са Босна и Херцеговина, Гана, Ямайка, Сенегал, Ботсвана… Обичайната заподозряна, че ни подлива вода, Румъния е на 32-о място. Любимите ни Русия и Турция са съответно на 89-то и 109-то място. Отвратителните американци са седемнайсети. Дори само този показател е достатъчен да гледаме през крив макарон Шенген и чакалнята на Еврозоната. Последни сме по стандарт на живот, здавеопазване и условия за бизнес.

Министрите в кабинета от „квотата“ на Пеевски имат съществен принос да сме в това положение. Ако Борисов не предприеме нужното, това ще означава, че или се е примирил с Шиши, или Шиши е спечелил. Това смешно ли ще е?

Да не забравяме и клоунадата на „патриотите“. Сидеров тръгнал да става едвродепутат. Сиреч да се скрие от последствията, които усеща, че се задават. Всъщност Кремъл ли ще представлява в Брюксел?

И една притча за финал.

Някога в древен Египет настъпил истински глад. Хора бягали от страната, дриги били готови да убиват за парче хляб.

Един ден известен мъдрец срещнал на улицата министър със свита и охрана. Той се смеел доволни и похапвал от подносите, които му подавали слугите.

–         Нима не виждаш каква мъка цари навсякъде? – попитал го мъдрецът.

–         Господарят на страната е щедър към мен. А и аз съм натрупал досатъчно богатства и мога да си позволя този разкош, – отвърнал бодро министърът.

Мъдрецът се обърнал и си тръгнал, решил, че е безполезно на такъв човек да се обяснява, че Господарят е един, и той решава за всеки. Негова е последната дума.

Освен това се появи и нов прякор за виден политик – Свинокио… Achtung!

Камелия Симеонова





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 520109
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031