Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2018 19:08 - Коя от двете лъже? Ралица Агаин или Карина Караиванова? Ралица Агайн пред Епицентър.бг: Още на 10 май информирах Караиванова за фалита на „Олимпик“
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Ралица Агайн пред Епицентър.бг: Още на 10 май информирах Караиванова за фалита на „Олимпик“

Лъжа е, че не съм имала достъп до класифицирана информация, категоричен е бившият зам.-председател на КФН

Няма да влизам в спор с бившите си колеги, заяви тя. И допълни, че определя тона на днешното прессъобщение на КФН като неподходящ

 
Автор: Иван Асенов  
 

 

„Няма да влизам в спор с бившите си колеги от Комисията за финансов надзор“. Така бившият вече зам.-председател на КФН Ралица Агайн коментира пред Епицентър.бг днешното прессъобщение на ръководството на КФН, с което цялата вина за скандала с фалиралата застрахователна компания „Олимпик“ е прехвърлена върху нея.

 

„Не ми се иска да влизам в противоречия или спорове с бившите си колеги, които аз много ценя като професионалисти. Намирам тона в днешното прессъобщение на КФН за неподходящ“, каза още Ралица Агайн.

 

Тя опроверга настоящия председател на КФН Карина Караиванова, която твърди, че е научила за фалита на „Олимпик“ едва ли не на 17 август. „Кризата със застрахователната компания стана факт на 10 май. Още същия ден аз докладвах пред цялото ръкодоство на КФН включително и на Карина Караиванова“, категорична бе бившата зам.-шефка на регулатора.

 

Същият ден КФН обяви, че е била информирана за решението на Министерството на финансите на Кипър, с което е отнет лицензът на компанията и на същата е предоставен т.нар. "специален лиценз". От този момент на „Олимпик“ беше забранено да сключва нови застрахователни договори или да удължава срока или разширява покритието на съществуващите договори. На същата дата КФН издаде също принудителна административна мярка по отношение на клона на застрахователната компания в България да сключва нови договори, да разширява покритието или да удължава срока по действащите договори, както и да се разпорежда свободно с активите си у нас. Започналата процедура беше обжалвана по административен ред от страна на застрахователната компания, но очевидно неуспешно, за да се стигне до обявеното на 10 август назначаване на предварителен ликвидатор до назначаването на постоянен такъв от съда. Това решение беше официално обявено на 17 август, с което започналата през май процедура беше окончателно финализирана.

 

Ралица Агайн не чувства вина за скандала с „Олимпик“, тъй като през цялото време е информирала шефката си за случващото се. Тя все пак призна, че действително е била в отпуск през първата половина на месец август. „През цялото време следих за „Олимпик“. Във всеки момент съм била на разположение на Комисията“, каза тя.

 

За Ралица Агайн са несериозни писанията в определени медии, че не е имала достъп до класифицирана информация, както и че това е причината да не „прави проверки на застрахователни компании“.

 

На въпрос с какво ще се занимава оттук нататък, Агайн отговори: "Още не съм мислила по този въпрос".

 

Днес стана ясно, че ръководителят на финансовия надзор Карина Караиванова, която е един от най-скъпо платените служители на държавна служба, е била силно неинформирана за проблема с фалита на кипърския застраховател "Олимпик". До момента тя не е поела никаква отговорност по случая, за който отговаря органът, който тя ръководи. На  фона на политическия скандал, довел и до извънредно заседание на НС във вторник, пресцентърът на КФН излезе с изключително остро изявление, с което хвърля цялата отговорност по случая на Агайн, която единствена до момента пое отговорност като подаде оставка пред парламента.

 

От изявлението на КФН става ясно, че Караиванова и другите членове на комисията изобщо не са били информирани от Агайн за "рисковете" и "възможните неблагоприятни последици" от фалита на "Олимпик". Чак в петък, на 17 август, тоест около 3 м. след фалита на компанията комисарите били информирани за рисковете.

 

По подобен начин преди няколко години управителят на БНБ Иван Искров си "изми ръцете" и отказа да поеме отговорност за фалита на КТБ, като прехвърли вината изцяло върху подуправителя Цветан Гунев.

 

"Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани със ситуацията около ЗК "Олимпик" - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК "Олимпик" - Кипър. Не беше предоставен анализ и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания", се посочва още в изявлението си КФН.

 

От прессъобщението става ясно, че едва ли не в петък Караиванова е получила подробности по случая. "Вариант с фактология относно ЗК "Олимпик" - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г. КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас", твърди един от двата най-скъпо платени регулатора в държавата, на който се разчита да пази националната сигурност на България в сферата на небанковия финансов сектор.

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 520019
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031