Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 15:18 - Див чесън - Левурда
Автор: vellia Категория: Рецепти   
Прочетен: 1811 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 26.03.2016 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дивият чесън (Allium Ursinum), познат още с наименованията левурда, сибирски лук, горскичесън представлява многогодишно тревисто растение от семейство Кокичеви. Нарича се още мечи лук, защото според народните поверия, мечките го ядат след зимен сън, за да пречистят стомаха, червата и кръвта си.

Листата му са заострени във върха, а към основата се стесняват в 5-20 см дълга дръжка. Съцветието му представлява полукълбест сенник. Цветовете на дивия чесън са бели. Цъфти през месеците април-юни. За разлика от останалите си братя по лютивост, дивият чесън е красив на външен вид и прилича повече цвете, отколкото на лук или бурен.
image

Дивият чесън расте на сенчести и богати на хумус почви, предимно в широколистни гори. Среща се до 1200 метра надморска височина. Спокойно може да се отглежда и в лехата сцветя в градината.

Състав на див чесън

Цялото растение съдържа етерично масло, предимно съставено от дивинилсулфид, винилсулфид, следи от меркаптан. Точното това е и съставката, която придава специфичния му мирис.

image  

В листата на дивия чесън се съдържат значителни количества витамин С и силнифитонциди, които имат отлични фунгицидни и бактерицидни свойства.

Според последните изследвания пресният див чесън съдържа повече манганмагнезий,желязо и серни съединения, отколкото обикновения чесън. Дивият чесън е обявен за безспорен магнезиев цар сред растенията, със своите 1500 мг магнезий в 1 кг листа.

Избор и съхранение на див чесън

Дивият чесън се продава както пресен, така и замразен и сух. Предпочитайте пресните му листа, защото тогава са най-полезни.

През зимата може да се съхрани, като се замрази във фризер. Ако отглеждате див чесън, можете да оберете младите му листа през април-май, а луковиците през есента. Луковиците му се използва подобно на тези на градинския чесън.

Готвене на див чесън

Дивият чесън е много популярен в китайската и европейската кухня. Съчетава се много добре с всички видове ароматни треви и зеленчуци. Използва се за овкусяване на сметановисосове, студени супи, картофени ястия.

В неголеми количества придава страхотен вкус на млечни ястия и яйца. Дивият чесън се реже наситно. Най-често се използва за подправяне на омлети и салати, както и за вкусни печеникартофи. Като цяло дивият чесън може да се използва във всички ястия, в които се слагамагданоз.

Ползи от див чесън image  

Дивият чесън действа разширяващо върху кръвоносните съдове. Той снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и неговото отлагане в стените на кръвоносните съдове.

Дивият чесън усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава отлично фитонцидно действие, благодарение на което убива причинителите на различни инфекциозни заболявания – стафилококистрептококи, причинители на дизентериягрип и др.

Дивият чесън влияе благоприятно върху стомашно-чревния тракт, при запек, остри и хронични разстройства. Премахва глисти и безсъние, оплаквания от високо кръвно налягане иатеросклероза, каквито са виенето на свят и натискът в главата.

Дивият чесън е отлично лечебно средство при затруднения с дишането и наличието на храчки. Пресните листа пречистват бъбреците и пикочния мехур, стимулират отделянето на урина. Труднозарастващите рани зарастват по-лесно, ако се намажат с пресен сок от див лук.

Фактът, че дивият чесън съдържа повече серни съединения от обикновения чесън го прави най-добър от всички култивирани видове чесън.

Дори и с много високо съдържание на сяра, той не оставя остър мирис след консумация. Това е така, защото сярата, намираща се в дивия чесън е свързана с протеин, докато при обикновения чесън тя е в свободна форма.

Магнезият, който се съдържа в големи количества в див чесън, е известен антистрес минерал, който предпазва сърцето и кръвоносната система. Манганът изпълнява и ключова роля в метаболизма на въглехидратите и мазнините в организма.

Той е необходим за изграждането на калций в костите. Добавянето на няколко стръка чесън в салатата е гаранция за по-добро здраве.[научи повече...]




Гласувай:
2



1. breeze - Не люти много и е приятен.:)
28.03.2016 16:42
Издържа на суша и оцелява дори и да не се обработва почвата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 523011
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930