Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2018 00:29 - Томислав Дончев за "Ройтерс": В българското правителство има "силно проруско лоби"
Автор: vellia Категория: Политика   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кабинетът опровергава "Ройтерс": Томислав Дончев не е давал оценки за ориентацията на правителството

Интервюто на вицепремиера е дадено на 29 март

Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към МС

 

 Подобни решения трябва да се вземат с консенсус, какъвто в момента няма, подчертава той

„Това, което се случи във Великобритания е... неприемливо. То е варварско, това е химическо оръжие, това е бойно отровно вещество“, констатира българският вицепремиер

В българското правителство има "силно проруско лоби". Това признава вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за агенция "Ройтерс" по повод солидарността на страната ни с позицията на Великобритания по случая Скрипал, цитиран от Агенция "Фокус".

Явно прозападното лоби в ГЕРБ търси да оправдае с коалиционните партньори решението на премиера да не гони руски дипломати от България.

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, смятан за човека на САЩ в управляващата партия, заяви в парламента, че Борисов си е оставил възможността да промени сегашната си позиция по случая "Скрипал", ако постъпят нови доказателства за вината на Русия.


България отзова посланика си в Москва за консултации по случая „Скрипал“, но не последва повечето страни-членки на ЕС и НАТО, включително САЩ, които изгониха десетки руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, коментира агенцията. 

Политическата ситуация в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат на базата на консенсус“, заяви Дончев, визирайки мнението на част от управляващата коалиция и по-голямата част от опозицията, че трябва да се поддържат добри отношения с Русия. 

„В момента, за добро или лошо, няма такъв консенсус“, констатира българският вицепремиер. 

България, освободена от османско владичество от Русия, припомня „Ройтерс“, стана един от най-послушните сателити на СССР по време на Студената война. Много българи имат силни културни симпатии към Русия, с която споделят кирилицата и православното християнство. 

Това наследство се трансформира в коалиционно правителство на страната, в което дясноцентристката партия ГЕРБ споделя властта с три по-малки националистически партии, които в различна степен подкрепят добрите отношения с Русия и твърдят, че страната трябва да приеме балансирана позиция по случая „Скрипал“. 

Те се противопоставиха на призива на високопоставен служител на ГЕРБ да се последват съюзниците и да се изгонят руски дипломати. 

И президентът Румен Радев, и най-голямата опозиционна партия БСП настояват, че Великобритания трябва да предостави доказателства за участието на Русия в отравянето на Скрипал. 

Правителството свика Съвета за сигурност в петък сутринта, когато коалиционните партньори ще вземат решение какви мерки да бъдат взети по случая. 

„Категоричен съм, че това (призивите към България да изгони руски дипломати – бел. „Ройтерс“) е грешка“, заяви Волен Сидеров, лидер на проруската националистическа партия „АТАКА“, един от младшите коалиционни партньори на ГЕРБ. 

„Имаме един неясен случай, в който няма доказателства за участие на Русия“, добави още Сидеров.

Дончев, в интервюто си пред „Ройтерс“, заяви, че всяко действие, което предприеме България, ще бъде разглеждан като сигнал за солидарност с Великобритания, но и като сигнал към Русия. 

Говорейки за международната ситуация, той заяви: „Взимайки предвид това, че нашето правителство е коалиционно... Не съм убеден, че подобно решение може да бъде взето лесно, или бързо“. 

Дончев заяви, че засега България ще изчака доклада на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), като междувременно София ще следи развитието на събитията отблизо. 

„Това, което се случи във Великобритания е... неприемливо. То е варварско, това е химическо оръжие, това е бойно отровно вещество“, констатира българският вицепремиер. 

Що се отнася до историческите връзки между България и Русия, той заяви: „Това е безспорен факт. Историята понякога е добър, а понякога лош учител в политиката“.

Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя Томислав Дончев за агенция Ройтерс, заявяваме, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал". Това пише в опровержение, разпространено от правителствената информационна служба. 

Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет. 

Интервюто на вицепремиера Дончев е дадено на 29 март. С цел прозрачност и точност предоставяме точен цитат на изказването, достъпен и на звуков запис, пишат още от правителствената информационна служба". 

Ето какво дословно казва вицепремиерът: 

"Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо.

Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за Правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и Президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма. 

Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката. 

България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове."

 

Публикуваните от Ройтерс думи на Томислав Дончев бяха: "България, която има силно проруско лоби в правителството си, има нужда от повече време, за да вземе решение дали да последва партньорите си от НАТО и ЕС и да експулсира руски дипломати заради атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Предвид че правителството ни е коалиционно… не съм убеден, че подобно решение може да бъде взето толкова бързо и лесно”, цитира Ройтерс думите на Дончев.

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 523495
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930