Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2018 19:33 - Нова обида! В. Симеонов нарече току-що протестът на майките „тюрлюгювеч“! Това е безкрайно нагло! Оставката вече не е достатъчна! Излизайте хора, така няма да с
Автор: vellia Категория: Регионални   
Прочетен: 1023 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.10.2018 19:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не, проблемът не е в бъдещето на вицепремиера Симеонов.

И Бойко го каза ясно – проблемът е в бъдещето на кабинета ”Борисов 3”. Защото днешната криза се дължи на провали на цялото управление, а не само на навика на В. Симеонов да трупа точки от ”straight talk” (”Модерен” навик, който носи позитиви, но и често разкрива тежката му политическа непригодност за висок държавен пост).

 

Кризата показва три трайни и непреодолими провала на управлението на Борисов:

1. Пълна управленска немощ, страх и некомпетентност.

 

Не може, просто не може, след близо десет години управление и политическа доминация, повечето от тях във великолепна икономическа конюнктура (с която не спира да се хвали), властта на ГЕРБ да няма елементарни решения на проблемите на хората с увреждания. И изобщо – на проблемите на най-слабите и уязвими членове на обществото ни. И изобщо – на социалната политика.

Не е чудно, че ГЕРБ не са излъчили нито един партийно отговорен министър в МТСП, въпреки обещанията си. Те просто не знаят какво да правят в тази сфера, а и ги е страх да направят малкото, което знаят.

2. Състезание по популизъм и неспособност да се решат вътрешните проблеми.

Кризата издава не само очевидния вътрешен разпад на „Патриотите“, но и разломите вътре в ГЕРБ, и най-лошо – непреодолимата конкуренция между отделните групи в ГЕРБ и ОП кой да се позиционира като най-големия национален популист, лъжеконсерватор и лъжепатриот, като „български Орбан“. Съвсем отделна тема, че докато се разправят, Корнелия Нинова вече се настани в това пространство…

Просташкият език на Симеонов не е случайност – той е елемент от рецептата за успешен лъжеконсерватизъм. Както и непрекъснатите празни приказки по различни актуални теми (хазарт, мутри в туризма, делото на Домусчиев, който изведнъж се прероди в защитник на Валери…) на същия герой, от които нищо не излиза, но се трупат точки. Този стил не е наложен от Симеонов, а от Борисов. И днес е напълно извън контрол, в състезание без правила между Борисов и „дясно-консервативния“ му антураж, Симеонов, Сидеров, Каракачанов, Джамбазки, Бареков, но също така Нинова и други фигури на „левицата“.

3. Външнополитическа зависимост и уязвимост на властта.

Тц. Бойко не го е страх, че кабинетът ще падне, ако извади Симеонов или Сидеров. Той има супер комфортно мнозинство, в което влизат и Марешки, и ДПС, да не говорим, че Нинова услужливо е извън НС, заедно с 2/3 от депутатите си.

Страх го е, но от друго. Че в единия вариант – изхвърляне на очевидния провокатор Сидеров, ще загуби милостта на Батюшка-Цар в Кремъл. А в другия, особено с привличането на Марешки, ще изпадне в пълна зависимост от Батюшка-Цар и ще загуби парите на лошите евробюрократи, без които съвсем не може да свърже двата края. Не, не на управлението – тях отдавна е изпуснал. А на финансирането на обръчите на партията си, без които не може да задържи властта и седмица.

За Борисов е особено важно да продължава да лавира между Русия и ЕС, като лапа пари и получава гаранции за сигурност и от двете места. По тази причина се нуждае и от шумното предателско поведение на Волен, и от театрално-показната русофобия на Валери. (Неприятен страничен ефект е, че в тази ситуация, Валери Симеонов започва да изглежда на нещо като „прозападен“ политик, което има потенциал да нанесе непоправими вреди на образа на Запада в обществото….)

Оставката на Валери Симеонов няма да разреши нито един от проблемите. Оставането му на поста – още по-малко. Промяна е нужна „малко по-нагоре“.

И тук, отвъд анализа, идва политическият въпрос: И к’во пра’им после?

Отговор на този въпрос в България има (или пък няма?) единствено демократичната, европейска десница и център. Това важи и за трите проблема – компетентността и волята за реформи, отказа от просташко-популистко говорене за сметка на реални решения и ясна европейска и прозападна ориентация на националната политика.

Просто в последните години е трудно и не особено печелившо да стоиш извън сферата на просташкия, лъжеконсервативен и проруски популизъм. Неслучайно и БСП, и „Патриотите“, и ГЕРБ, и цял сонм неконкретизирани „нови десни“ се бутат в популисткото пространство като нервни хипопотами в калта, в разгара на сухия сезон.

Извън локвата остана само демократичната десница. Но готови ли сме да спрем свободното падане на обществото и институциите в трите описани посоки? Очевидният отговор е не. Въпреки съществения напредък и в консолидацията, и в програмата на „Демократична България“, засега европейския демократичен център-дясно няма нито обхвата на обединение, нито дълбочината на вътрешно единство, необходими, за да поеме отговорност за властта.

А видимо няма време. За това си струва да поговорим, и то спешно…

Радан Кънев – http://radankanev.blogspot.com/

 

Спешни грижи трябва да има и за политиците с увреждания    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 518191
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031