Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 15:38 - Спанак
Автор: vellia Категория: Рецепти   
Прочетен: 815 Коментари: 0 Гласове:
0



image          

За родина на спанака се смята Персия, внесен е в Европа през XV в. От началото на XIX в. спанакът е често употребяван в интернационалната кухня. Яденето и приготвянето на спанак е лесно и просто, тъй като е вкусен както суров, така и сготвен. Може да се намери свеж, замразен или консервиран и лесно се включва в много ястия. Благодарение на разнообразието му, може да се сервира суров в сандвичи и салати или като добавка за сушимесориба или други зеленчукови ястия.

Отглеждане на спанак

Спанакът се засажда през пролетта, но най-рано в края на февруари. Добивите и качеството на продукцията спанак намаляват значително ако е по-късно засят. За пролетно производство площа се изорава и се наторява според културата, която ще се засее след спанака. Преди пролетните посеви земята се култивира на дълбочина 12-14 см и се наторява.

Сеитбата на спаначените семена може да бъде разпръсната на равна повърхност или редова. За предпочитане е редовата сеитба. Семената на спанак се засяват на 2-3 см. дълбочина. При големи площи сеитбата може да стане с редосеялка, на разстояние 20-25 см ред от ред. За 100 кв. м засята площ спанак са необходими 250-300 г семена, а на 1 декар - средно около 2-2, 5 килограма.

image  

Добре вкоренените растения, образували 3-4 листа, понасят без повреди температури от порядъка на минус 8-10 градуса Целзий.

Състав на спанака

Освен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязовитамин А и С, минерали ифибри. Една порция спанак съдържа 3 грама протеин. Листата на зеленчука са много богати на белтъчинивъглехидративитамини В1, В2, В6, РР и по-малки количества витамин К. Доказано е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанакпокриват около половината дневна нужда от витамин С.

В спанака също се съдържат големи количества фолиева киселина, както и минерални вещества, най-добре представени от натрийкалийфосфоркалциййодманган и мед. Спанакът не съдържа холестерол и мазнини.

100 г спанак съдържа 23 калории, 70 мг натрий, 3 г протеини, 4 г въглехидрати, 20% желязо, 16% витамин С, 210% витамин А, 14% калций.

Видове Спанак

Плоски или гладки листа

Спанакът с праски или гладки листа има ненабръчкани листа с продълговата форма. Вкусът му е по-мек от този на Савой. Този вид спанак се използва за консервиране или замразяване, както и за супи, бебешки храни и друг вид обработка.

Савой

Савой има сбръчкани, къдрави тъмнозелени листа. Грапавината е различна от плосколистият спанак, но вкусът е почти същият. Можете да намерите свеж савой в близкия магазин.

image  

Полу-савой

Напоследък много популярен е полу-савоя, който има леко къдрави листа. Те имат почти същата грапавина, не са по-лесни започестване от тези на обикновения савой. Обикновено се продават свежи, но се намират и в обработени храни.

Свеж спанак се намира през цялата година.

Избор и съхранение на спанак

Можете да намерите свеж, консервиран или замразен спанак в супермаркета. Най-добре е да избирате спанак със зелени, твърди листа и свеж мирис. Избягвайте наранени или петнисти листа.

Свежият спанак трябва да се изсуши и да се прибере в найлонов плик. Може да престои в отделението за плодове на хладилник 3 или 4 дни.

Кулинарна употреба на спанак

Желязото и калцият в растенията не се абсорбират лесно от тялото. Спанакът съдържа химикал наречен оксалиева киселина, която се свързва с желязото и калция и намалява приемането на тези вещества от тялото. За да по-добро приемане на желязо и калций, спанакът трябва да се яде заедно с храни богати на витамин С като портокалов сок, доматиили цитрусови плодове.

Спанакът расте в песъчливи почви, така че трябва да се измива старателно преди консумиране. Пънчето трябва да се изреже. Разделете листата и ги сложете в голяма купа свода. Измийте ги внимателно, като оставите пясъка да се утаи на дъното на купата. Извадете листата от водата, изплекнете купата и повторете процедурата докато листата са напълно чисти.

Ако ядете суров спанак, изсушете го напълно например като го подсушите с кухненска кърпа. Леко влажния спанак може да бъде готвен на пара или на микровълнова печка без да се добавя вода.

Варене на спанак

Сложете листата в голяма тенджера с вряща вода. Когато листата леко се свият, изстискайте ги от излишната влага. Този метод се използва за бързо готвене на спанак или за приготвяне на соте или плънка, и обикновено отнема 2-5 мин.

Приготвяне на спанак в микровълнова

Сложете измит, леко мокър спанак в чиния за микровълнова. Покрийте и гответе докато омекне (4-7 мин за 1/2кг спанак).

Готвене на спанак на пара

Ако мислите да готвите спанака на пара, не подсушавайте листата след като ги измиете. Запареният спанак може да бъде страхотна гатнитура и отнема само 5 до 10 мин.

image  

• Направете спанака част от плана си По пет на ден

• Използвайте пресен спанак за вкусна, здравословна салата.

• Добавете други плодове или зеленчуци, заедно с любимия си дресинг за салата.

• Сложете нарязан спанак в лазаня или супа.

• Прибавете кисело мляко към нарязан спанак или спаначено пюре, за да си направите нискомаслена версия на сметана със спанак.

• Опитайте да опържите спанак със чесънлук и нарязани червени чушки и ще получите цветна и вкусна гарнитура.

• Купете пакетиран спанак за по-бързи ястия.

Здравословни ползи от спанак

Спанакът е много здравословна и полезна храна. Консумирайки спанак въобще не бива да се тревожите за своите килограми, даже напротив - може да го включите в диета за отслабване. Спанакът е зареден с голямо количество флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали.

Различните хранителни вещества съдържащи се в спанака са силна защита срещу заболяванията. Зелените листа дават много сила и енергия на организма. Зеленолистният зеленчук е изключително полезен при хора, страдащи от анемия.

Вреди от спанака

Потенциален риск от консумацията на спанак има само при хора, които имат проявени алергиикъм желязото. Спанакът съдържа и оксалова киселина, която е напълно противопоказна при страдащи от бъбречна недостатъчност.[научи повече...]




Гласувай:
0




Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 521696
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930