За родина на спанака се смята Персия, внесен е в Европа през XV в. От началото на XIX в. спанакът е често употребяван в интернационалната кухня. Яденето и приготвянето на спанак е лесно и просто, тъй като е вкусен както суров, така и сготвен. Може да се намери свеж, замразен или консервиран и лесно се включва в много ястия. Благодарение на разнообразието му, може да се сервира суров в сандвичи и салати или като добавка за суши, месо, риба или други зеленчукови ястия.
Отглеждане на спанакСпанакът се засажда през пролетта, но най-рано в края на февруари. Добивите и качеството на продукцията спанак намаляват значително ако е по-късно засят. За пролетно производство площа се изорава и се наторява според културата, която ще се засее след спанака. Преди пролетните посеви земята се култивира на дълбочина 12-14 см и се наторява.
Сеитбата на спаначените семена може да бъде разпръсната на равна повърхност или редова. За предпочитане е редовата сеитба. Семената на спанак се засяват на 2-3 см. дълбочина. При големи площи сеитбата може да стане с редосеялка, на разстояние 20-25 см ред от ред. За 100 кв. м засята площ спанак са необходими 250-300 г семена, а на 1 декар - средно около 2-2, 5 килограма.
Добре вкоренените растения, образували 3-4 листа, понасят без повреди температури от порядъка на минус 8-10 градуса Целзий.
Състав на спанакаОсвен че е вкусен, спанакът е популярен и заради високата си хранителна стойност. Той не само е с малко калории, но е и добър източник на желязо, витамин А и С, минерали ифибри. Една порция спанак съдържа 3 грама протеин. Листата на зеленчука са много богати на белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, РР и по-малки количества витамин К. Доказано е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанакпокриват около половината дневна нужда от витамин С.
В спанака също се съдържат големи количества фолиева киселина, както и минерални вещества, най-добре представени от натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед. Спанакът не съдържа холестерол и мазнини.
100 г спанак съдържа 23 калории, 70 мг натрий, 3 г протеини, 4 г въглехидрати, 20% желязо, 16% витамин С, 210% витамин А, 14% калций.
Видове СпанакПлоски или гладки листа
Спанакът с праски или гладки листа има ненабръчкани листа с продълговата форма. Вкусът му е по-мек от този на Савой. Този вид спанак се използва за консервиране или замразяване, както и за супи, бебешки храни и друг вид обработка.
Савой
Савой има сбръчкани, къдрави тъмнозелени листа. Грапавината е различна от плосколистият спанак, но вкусът е почти същият. Можете да намерите свеж савой в близкия магазин.
Полу-савой
Напоследък много популярен е полу-савоя, който има леко къдрави листа. Те имат почти същата грапавина, не са по-лесни започестване от тези на обикновения савой. Обикновено се продават свежи, но се намират и в обработени храни.
Свеж спанак се намира през цялата година.
Избор и съхранение на спанакМожете да намерите свеж, консервиран или замразен спанак в супермаркета. Най-добре е да избирате спанак със зелени, твърди листа и свеж мирис. Избягвайте наранени или петнисти листа.
Свежият спанак трябва да се изсуши и да се прибере в найлонов плик. Може да престои в отделението за плодове на хладилник 3 или 4 дни.
Кулинарна употреба на спанакЖелязото и калцият в растенията не се абсорбират лесно от тялото. Спанакът съдържа химикал наречен оксалиева киселина, която се свързва с желязото и калция и намалява приемането на тези вещества от тялото. За да по-добро приемане на желязо и калций, спанакът трябва да се яде заедно с храни богати на витамин С като портокалов сок, доматиили цитрусови плодове.
Спанакът расте в песъчливи почви, така че трябва да се измива старателно преди консумиране. Пънчето трябва да се изреже. Разделете листата и ги сложете в голяма купа свода. Измийте ги внимателно, като оставите пясъка да се утаи на дъното на купата. Извадете листата от водата, изплекнете купата и повторете процедурата докато листата са напълно чисти.
Ако ядете суров спанак, изсушете го напълно например като го подсушите с кухненска кърпа. Леко влажния спанак може да бъде готвен на пара или на микровълнова печка без да се добавя вода.
Варене на спанакСложете листата в голяма тенджера с вряща вода. Когато листата леко се свият, изстискайте ги от излишната влага. Този метод се използва за бързо готвене на спанак или за приготвяне на соте или плънка, и обикновено отнема 2-5 мин.
Приготвяне на спанак в микровълноваСложете измит, леко мокър спанак в чиния за микровълнова. Покрийте и гответе докато омекне (4-7 мин за 1/2кг спанак).
Готвене на спанак на параАко мислите да готвите спанака на пара, не подсушавайте листата след като ги измиете. Запареният спанак може да бъде страхотна гатнитура и отнема само 5 до 10 мин.
• Направете спанака част от плана си По пет на ден
• Използвайте пресен спанак за вкусна, здравословна салата.
• Добавете други плодове или зеленчуци, заедно с любимия си дресинг за салата.
• Сложете нарязан спанак в лазаня или супа.
• Прибавете кисело мляко към нарязан спанак или спаначено пюре, за да си направите нискомаслена версия на сметана със спанак.
• Опитайте да опържите спанак със чесън, лук и нарязани червени чушки и ще получите цветна и вкусна гарнитура.
• Купете пакетиран спанак за по-бързи ястия.
Здравословни ползи от спанакСпанакът е много здравословна и полезна храна. Консумирайки спанак въобще не бива да се тревожите за своите килограми, даже напротив - може да го включите в диета за отслабване. Спанакът е зареден с голямо количество флавоноиди, които играят ролята на антиоксиданти и защитават организма от вредните действия на свободните радикали.
Различните хранителни вещества съдържащи се в спанака са силна защита срещу заболяванията. Зелените листа дават много сила и енергия на организма. Зеленолистният зеленчук е изключително полезен при хора, страдащи от анемия.
Вреди от спанакаПотенциален риск от консумацията на спанак има само при хора, които имат проявени алергиикъм желязото. Спанакът съдържа и оксалова киселина, която е напълно противопоказна при страдащи от бъбречна недостатъчност.[научи повече...]
2. фрамар бг
3. билка бг
4. здраве бг
5. лекува нет
6. молитва към Свети Мина
7. молитви за изцелението на болен и близките му
8. молитви на болен
9. пулс бг
10. една бг
11. Psychology Today
12. lechitel.net
13. готвач бг
14. веселият готвач
15. православна терапия - Богоносци
16. диети, здраве, рецепти
17. какво да сготвя? - за жената бг
18. информиран нет
19. свободно слово
20. истината нет