Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2016 15:32 - Постни и лесни ястия с ориз
Автор: vellia Категория: Рецепти   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0



  image          

Българската кухня изобилства от вкусни и постни ястия с ориз, с картофи, с варива. Изобщо в нашата кухня могат да се намерят най-разнообразни и вкусни постни рецепти.

Един от най-често използваните продукти е оризът. Единствената особеност при неговото приготвяне е количеството вода, което се добавя, за да набъбне достатъчно. Иначе приготвянето му ви е познато и лесно – вкусен е с месо, както и на постни ястия.

image  

Първото предложение е домати с ориз – гозба, която всяка домакиня е приготвяла. Ако искате да промените нещо в рецептата, сложете Ѕ ч.ч царевица и риган вместочубрица. Ако сте решили да използвате домати, можете да си ги приготвите и пълнени с ориз и ароматни подправки. Ето и каква е рецептата:

Пълнени домати с ориз

Необходими продукти: 4 глави лук, 1 Ѕ ч.ч ориз, домати, пресен босилек, сух джоджен, сол,черен пипер, морков, олио

Необходими продукти за заливката: вътрешността на доматите, 2 с.л зехтин, 1 с.л брашно, 1 с.л захарсол

image  

Начин на приготвяне: Отрязвате капаче от домата и издълбавате вътрешностите. Посолявате доматите отвътре. В загряла мазнина запържвате лука, ситно накълцаните моркови, ориза, босилека, сол, черен пипер. Като се запържи добавяте вода, за да набъбне ориза. Когато е готов оризът, поръсвате с малко джоджен. Напълвате доматите със сместа и ги слагате да се пекат, като наливате вода до средата на тавичката. Печете на умерена фурна, докато водата се изпари.

Заливката се прави по следния начин – загрявате мазнина и запържвате брашното, добавяте и вътрешността от доматите, подправките. След като се позапържат, слагаме малко вода и след като заври го изключваме. Заливаме доматите в тавата и печем още десет минути.

image  

Друго интересно предложение е гъби с ориз. За да си приготвите рецептата ви трябват освен гъбите и ориза, сол, черен пипер, глава лук и мазнина.

Запържвате лука, после нарязаните гъби и накрая ориза. Добавяте вода според това колко е ориза и слагате подправките. Ако предпочитате сложете и други зеленчуци – морков, грах, малка тиквичка. Така може да преминете отгъби с ориз в ориз със зеленчуци, което също става вкусно и бързо.

Можете да добавите каквото имате като зеленчуци и миризми. През пролетта можете да заложите и на лапад или спанак с ориз. Ако приготвяте лапад, не забравяйте да сложите джоджен. Но тъй като това са доста характерни рецепти, ние ще ви предложим нещо малко по-различно, но отново с продукти, които имате у дома и използвате за почти всяка гозба:

image  

Ориз с картофи и праз

Необходими продукти: 4 стръка праз, 4 картофа, Ѕ киткамагданоз, Ѕ ч.ч ориз, супена лъжица доматено пюре, 1 с.л червен пипер, ориз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Ако нямате праз, винаги можете да го замените с няколко глави лук. Нарязвате на ситно праза или лука и запържвате в мазнината. След като омекне добавяте доматеното пюре смесено с малко вода и червеният пипер. Запържвате и доливате гореща вода. Оставяте да заври и добавяте ориза и нарязаните на филии картофи. Сварявате ястието, като целта е водата да бъде напълно погълната от ориза. След като изстине поръсвате със смлян черен пипер и ситно нарязания магданоз.

Естествено не трябва да пренебрегваме и класическите рецепти с ориз като пиле с ориз,пълнени чушки с оризпълнено пиле с оризмляко с оризспанак с оризризотоориз по китайски и др.[научи повече...]




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 523028
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930