Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2016 08:21 - С лимоновия сок - нов хранителен режим
Автор: vellia Категория: Рецепти   
Прочетен: 736 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 14.03.2016 08:31


  image  

Не се харесвате в дрехите? Някой и друг килограм ви идва в повече? Ето какво ви е нужно - лимони. Предлагаме няколко малки тайни как може да се отслабне с този вълшебен плод и какви елементарни правила да се спазват. Не става въпрос настървено и единствено да се дъвче лимон, в основата на плана за хранене е пиенето на прясно изцеден лимонов сок. Дори думата диета вероятно не е най-точната. По-подходящо би било лечебно хранене за красива фигура. Много хора от сцената дори карат по цяла седмица само на лимонов сок и вода. Което обаче докторите не препоръчват. Затова ето няколко възможности за специален план на хранене.

Вариант 1. Храниш се нормално, както досега. През деня пиеш на определени интервали лимонов сок - натюр или разреден с вода.

Вариант 2. Пиеш лимонов сок, но се придържаш към по-специален начин на хранене в рамките на 1 седмица. Няма точни предписания какво да се яде и какво - не. Целта на плана е да изработиш сам план, слушайки гласа на тялото, и да се придържаш към определени тематични храни. Също така да ограничиш или изключиш захарта от менюто.

Вариант 3. Пиеш само лимонов сок и не хапваш нищо друго. Но е задължителна предварителна консултация с лекар. Лимоните минават през цитрусова преса, сокът се разрежда с малко вода. По-приятен вкус се получава с добавка от кленов сироп или средно лют кайен пипер. 

Най-добър и препоръчителен е вторият вариант. Микс от пренастройка на храненето и пиенето на лимонов сок. По-надолу е поместена разбивката по дни.

Още след първата седмица усещането е за виталност и елегантност. Това ще рече, че спокойно ще влезете в един номер по-малки дънки.

Защо всъщност лимони?

Лимоновият сок премахва атаките от глад и забавя апетита. Употребата на поне 2 литра лимонов сок и минерална вода през деня води до по-често уриниране, при което естествено следва загуба на тегло. И не на последно място се активира изгарянето на мазнини.

Дори да забравим основната цел на задачата, лимонът си остава един от най-здравословните плодове с високото съдържание на витамин С и важността за имунната система.

Сокът от лимон заздравява венците и предпазва от възпаления. Абсолютен дезинфектант и лек за много рани. Малко известен факт е, че ако изплакваме всеки ден устата със сок от лимон, косата ще стане по-здрава и лъскава. Ноктите на ръцете също ще станат по-хубави и здрави, ако поне веднъж седмично ги заравяме в разрязан наполовина лимон.

А пък изцедените половинки с кората не хвърляйте веднага, а първо наложете с тях лактите. Просто вижте след това ефекта.

Освен всичко етеричното масло в лимона повишава работоспособността на организма и концентрацията.

Като правило лимонената диета се прилага за 7 дни. Важно е всеки ден да се храните в определени часове, допустими са 5 хранения.

Между храненията се пие сок от лимон и вода. Преди да започнете диетата, трябва да се направи един разтоварителен ден за организма. За да се освободи тялото от натрупаните отровни вещества, в този ден се консумират само плодове, зеленчуци, по избор - риба или ядки. Пие се много вода, чай и сок от лимон. И сега вече може да започнете.

- Първи ден. Пийте сок от лимон и вода, колкото ви понася. Това ще активира отделителната система, ще ускори отделянето на шлаката и най-вече ще укроти глада. Започнете с голяма чаша прясно изцеден лимонов сок веднага след ставане от сън. Хранете се нормално, но умерено. Между храненията се пие лимонов сок или се взема поне по лъжичка на половин-един час.

- Втори ден. Запасете тялото с витамин С. Яжте повече плодове и зеленчуци. Витамин С подсилва защитните сили на организма, но заедно с това завърта на пълни обороти обмяната на веществата. Изключителен помощник при изгарянето на мазнини.

- Трети ден. Стабилизирайте нивото на захар в кръвта. Твърде високото или прекалено ниското равнище на кръвна захар повишава желанието за хапване. Именно сокът от лимон се грижи за правилното разпределение на захарта в кръвта. Използвайте дори лимонов сок при готвене и овкусяване на салати и други ястия. За да регулирате стойностите на кръвната захар, яжте повече белтъчинни продукти - яйца, пилешко, риба, бедно на мазнини месо и мляко, сирене, кисело мляко, ядки, печурки, жито, овесени ядки. Те създават задълго чувство на ситост. Чрез тях пък тялото разгражда резервите от въглехидрати и мазнини. Което води до намаляване на теглото.

- Четвърти ден. По-малко или никаква захар. Ръцете далече от всякакви сладки изкушения. Най-добре ги заместете с оризови вафлички. Захарта засилва производството на инсулин. Засилва се желанието към калорични храни - шоколад, бисквити, желирани бонбони. Това възпрепятства разграждането на мазнините и натоварва черния дроб. Затова именно четвъртият ден е преломен за отказ от всякакви сладки неща. Вместо това яжте пълнозърнест хляб, овесени или оризови диетични вафли и сухарчета. В този ден дори откажете твърде сладките плодове и ги заменете със сурови бадеми или орехи.

- Пети ден. Следете внимателно изгарянето на мазнини. Между 20 и 25% от дневните ни енергийни нужди се покриват от мазнините. Те са спирачка при преминаването на въглехидратите в кръвта. Към добрите мазнини спадат есенциалните (ядки, семена, мазни риби, рапично и орехово олио) и ненаситените мастни киселини (като напр. зехтин). С по-ограничена консумация трябва да гледаме на мазнините в млечните продукти, маслото и тлъстото месо.

- Шести ден. Забравете за готовите ястия и продукти. Заложете само на прясното и току-що приготвеното. Нека хлябът, спагетите и житните продукти имат само етикет "пълнозърнести". Те не би трябвало да съдържат консерванти, скрита захар или изкуствени добавки, които затормозяват черния дроб и пречат на организма да изгаря мазнините. Пазете се от пестициди, няма нищо по-вкусно от домашната градина или тази на баба.

- Седми ден.Добрата отделителна система е важна за оптималната обмяна на веществата. Какво да направим? Отделяйте достатъчно време за хранене, в никакъв случай не хапвайте на крак или набързо и нервно. Дъвчете бавно и дълго, за да може храната да се смеси със слюнката - първия актьор в отделителната система. Спортувайте редовно, макар и по малко. Купете си бягаща пътечка и внимателно се запознайте с основните правила за пълноценно и полезно за здравето ползване. Това също помага за по-добро храносмилане и отделяне.

Предимства и недостатъци на лимонената диета

Първото предимство е, че само за една седмица действително се свалят поне 2 кг. Светкавичен резултат се получава, ако се взема само и единствено лимонов сок. Но после следва неприятният йо-йо ефект. Подплънките под кожата се появяват по-бързо, отколкото може да помислим. И всички усилия и лишения стават излишни.

По-бавен, но пък по-траен е успехът, ако се придържаме към приблизителния начин на хранене.

В никакъв случай не провеждайте лимонената диета по-дълго от 7 дни, тъй като киселият сок е изпитание за стомаха. При дискомфорт веднага преустановете пиенето. Устната лигавица не е пригодена за постоянно обливане с лимонена киселина и сокът може да породи изтръпване на устата. Не се притеснявайте от честото уриниране, нормално е и ще изтърпите седмица.

Вярно, лимоните са полезни и здравословни, но при всички положения - с мярка!

Затова заложете на смесеното хранене, а лимоновият сок да бъде само помощник в менюто. Комбинациите всеки определя сам. (24часа)




Гласувай:
1



1. vellia - Как болните да се ограничат през Великия пост без поражения....
14.03.2016 08:25
Тъй като на болни и предразположени към болести хора им е по тежко да спазват постите - идеята, че пиенето на лимонов сок намалява апетита ми хареса. Дори и да не може да се спази поста в по-голяма строгост ограниченията са важни не само за телесното пречистване но преди всичко за душевното! Голяма част от заболяванията са психосоматични, т.е. ако душата боледува няма как тялото да е здраво...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 520189
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031