Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2016 07:25 - Домашно яйчено сирене
Автор: vellia Категория: Рецепти   
Прочетен: 955 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.03.2016 07:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

10 яйца
1 литър прясно мляко
1 суп лъжица  кисело мляко или заквасена сметана
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар

Разбъркайте яйцата със солта и захарта и ги оставете да престоят 5 минути. Прибавете прясното мляко, киселото мляко, разбъркайте добре, сипете сместа в тенджера и я сложете на водна баня. Оставете водата в долния съд да кипне и намалете температурата. Гответе 40 мин като сместа трябва да стане  като каша. 
Сипете сместа в няколко големи марли, оставете да се изцеди добре. Поставете сиренето увито в марлите в чиния и затиснете с чист камък около 500 гр. и оставете да стои в хладилника 10 часа.

Правила при готвене на водна баня

Варенето, както всеки друг метод за приготвяне на храна, притежава
както своите предимства, така и своите недостатъци. Този метод за
топлинна обработка на храната е може би най-древният.
През хилядолетията се е превърнал в една от най-добрите варианти за
приготвянето на вкусна и здравословна храна. Варенето е и най-често
използваният метод в съвременната кулинария.

Процесът на варене представлява термична обработка на храна в
течност. При нея топлината се разпределя равномерно. Нормалното
варене протича при температура 100 градуса. Ако в течността е
добавена сол, тя се покачва на 107 градуса. Когато течността кипне, тя
се намалява до 90 градуса. При необходимост температурата може да
се редуцира до 80 С.

Има няколко вида варене: в кипяща вода, в студена вода, на пара и на
водна баня.

Варенето на водна баня е един от най-бавните процеси. За да се справите
успешно с тази трудоемка задача, трябва задължително да се следват
някои правила. Водната баня е сред най-широко използваните методи
в диетичната кухня. При него продуктите не се прегряват, а на повърхността им се образува тънка коричка. Така те стават по-лесно смилаеми и много вкусни.
Сместа, която ще се вари, се поставя в съд, а той в друг, пълен с
предварително сгорещената вода. Варенето на водна баня никога не
бива да започва в студена вода. Топлината на водата също така зависи
от типа ястие. Тя може да е или вряла или около 80 градуса, за
приготвянето на крем например.

 При процеса на самото готвене, част от водата може да се изпари много бързо. Поради това трябва да се прибавя още, но задължително със същата температура.

За да се амортизират въздушните мехури от кипенето и за да бъде врящата консистенция стабилна, в самия съд се поставя решетка или подложка, най-добре от дебела хартия.

Водната баня с гореща вода е перфектен начин да се стопли готовият крем. За да се охлади пък се слага на водна баня със студена вода. През цялото време на готвенето на водна баня сместа се разбърква енергично с бъркалка.[научи повече...]

 


image


   



Гласувай:
0



1. kokarovakaschta - Назад към домашното...
08.03.2016 00:21
Впечатляващо предложение.С удоволствие ще опитам.Да се дистанцираме от стабилизаторите и консервантите. Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 520216
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031