Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 06:49 - Дойдох си на гости на село. Е всичко е както преди, въздухът чист, ухае на България,не е както в Берлин.
Автор: jeliaza Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1548 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Улиците празни ,тук там някой дядо и баба останали да пазят духът на Родината ! В далечината забелязвам една фигура, която се е спряла на средата на шосето. Доближавам се до нея и виждам, че е възрастна женица с една празна пазарска торбичка .

 

 

– Момче, спри за малко .
– Да, бабо, кажи.
– Аз май съм се объркала чедо !
Поглеждам я учудено. Бабата стои и безпомощно ме гледа.
– Тръгнах към дома си , ама май съм поела в друга посока! – и избърсва една сълза от очите си.
– Къде живееш? – питам я.
– Ами на центъра на селото ,аз съм жената на Дядо ти Трифон. Не го ли познаваш?
– Не – отвръщам аз.
Бабата ме поглежда и очите и отново се насълзяват.
– Как така се обърках – тюхка се женицата и оправя притеснено забрадката си.
– Да те съпроводя до домът ти – успокоих я аз.
– Благодаря ти – изохка тя и от очите и се стекаха сълзи.

 

Изпратих я и тръгнах по тихите улици , но нещо в мен се промени в главата ми нахлуха въпроси .Къде ли се скитат чедата на бедната женица ?Дали и моята майка няма да стои един ден така объркана насред нищото ? А аз пътник по чужди земи ,вече не изпитвах удоволствие от разходката си .

В главата ми незнайно от къде минаха сцени от група пенсионери, които плащат редовно разходите си и търпеливо чакат на опашките пред инкасаторите. После пред погледа ми преминаха сините лампи на депутатските мерцедеси.

И голата истина блесна като току-що избърсан от прахта прозорец. Как живеят с пенсиите си хората, които построиха България ? За това едва ли мисли правителството!

 

Но всъщност, какво означава думата Правителство? Народно събрание? Закони? Просто думи, от които се възползват определена група хора, а друга, по-голяма ги изпълнява с илюзията, че по-малката ще се сети за тях. Какви илюзии! Но само те остават на бедния народ! Надежда, която да го крепи през тежките зимни нощи, до мига, в който ще попита объркан, застанал смутен и отчаян на средата на пътя:

– Аз май се обърках чедо …

А далече някъде ще се чуват клаксоните на колите, возещи най-голямата причина за неговото объркване, отдалечавайки я от проблема и водеща я към поредния банкет и пресконференция.

“За тази година имаме такъв и такъв растеж…”, “Инфлацията е само… процента”… Вече сме европейци… Осигурихме… работни места….” … А бедният народ, който вече е остарял, продължава да стои в средата и сълзите му капят по земята, която е обработвал дълги години и която единствена ще се погрижи за него! / bulpress.top

Мизерия! Студ и липса на грижа убиха самотни възрастни хора в село в община Кнежа

80-годишен мъж и 84-годишна вдовица издъхнали в нечовешки условия

Според Павлин Дошмановски, който е сезирал Общинския съвет, институциите са проявили безразличие: „Ако видят, че се убива животно, ще дойдат не знам колко организации, а че двама човека така си заминаха - не обръщат внимание”

Скандал с два случая на починали възрастни самотници в село Бреница, община Кнежа. За тях сигнализира в социалната мрежа жител на селото, според когото причината е студ и липса на грижа, предава бТВ. 

В първия случай в дома си е намерен мъртъв 80-годишен мъж, който е имал роднини. По думите на местни хора, старецът е изгорил дюшемето, нямал е ток. 

Във втория случай става дума за 85-годишна вдовица. Месец преди това изгорял домът й, а от притеснение починал мъжът й. След пожара възрастната жена се преместила в пристройка до къщата, но живяла в нечовешки условия и починала. 

Била погребана служебно, роднини не били открити. 

Опитите да бъде настанена в социален дом ударили на камък, казва кметът Пламен Лъжовски: „Там изискванията са жестоки и се чака по четири-пет години, трябва да има голяма пенсия или някакви имоти”. 

Според Павлин Дошмановски, който е сезирал Общинския съвет, институциите са проявили безразличие: „Ако стане нещо с животно, да видят, че се убива животно, ще дойдат не знам колко организации, а това, че двама човека така си заминаха - не обръщат внимание”.

 

 

 

р




Гласувай:
0



1. reader - Цветан Цветанов: Българската икономика се развива
02.12.2018 06:51
Това написа във Facebook заместник-председателят на ГЕРБ

"Тези отлични резултати ще дадат нов силен тласък на нашата работа по пътя ни към осигуряването на българските граждани европейски доходи и стандарт на живот", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB-/A-3", написа във Facebook зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Перспективата пред рейтинга също се потвърждава и остава положителна. Експертите от S&P очакват силен ръст на БВП в следващите 3 години и отчитат като благоприятно условие за запазването на рейтинга напредъка на България по нейното присъединяванекъм Валутния механизъм II (ERM II). Преди близо две седмици Fitch също потвърди кредитния рейтинг на България BBB в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива", допълни Цветанов.

"Българската икономика се развива. Доказателства за това идват както отвън - кредитният рейтинг от международните агенции, така и отвътре - Бюджет 2019 г. е най-добрият от много години насам. Уверен съм, че тези отлични резултати ще дадат нов силен тласък на нашата работа по пътя ни към осигуряването на българските граждани европейски доходи и стандарт на живот", коментира той.



Единственото, което се развива, е кретенията на Цецко Цървула.

цитирай
2. reader - zmei15
02.12.2018 06:52
А бе кретен, Развитието на икономиката ни е с п ниски темпове от това на средноевропейските страни, което означава, че изоставаме трагично от тях.Икономическият ни растеж е по нисък от инфлацията.Какво въобще можем да говорим?Сами ли ще си тръгнете или ще предизвикате гражданска война?

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jeliaza
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 163143
Постинги: 150
Коментари: 55
Гласове: 139
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031