Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2016 05:01 - Астма: най-ефикасните средства, билки и терапии на болестта
Автор: vellia Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1139 Коментари: 0 Гласове:
0



 от Марта Савова image Топ 17 лекарства и билки при астма. Обичайното лечение. Инхалатори. Вентолин (Салбутамол). Епинефрин. Кетотифен. Монтелукаст. Билки: Риган. Гинко билоба. Джинджифил. Чесън. Сладник (сладък корен). Куркума. Лимонена трева. Коприва. Зехтин и арпаджик. Червен кромид лук с мед. Горчиви бадеми. Марихуана. Има ли излекуване? Заразна ли е? Симптоми на бронхиална и кардиална астма. При деца.

Няма съмнение, че астма – това е много сериозен здравословен проблем. Разбира се, медицината не стои пред него със скръстени ръце, но добрите резултати са трудна работа.

image

Риганът помага срешу честите пристъпи на астма

Тъкмо защото се касае затрудността да дишаш нормално, за мъчителното преодоляване на пристъпите и за всички правила, които трябва да спазваш, ако си с астма – заради всичко това е важно да се знае повече за лечението на болестта.

Понякога помощта идва от неочаквано място, от медикамент или лечебно растение, за които научаваш случайно. Лечението на астма изисква постоянство, но и търсене на алтернативни решения. Има поне 17 начина тази сложна, упорита, според мнозина – нелечима болест да се укроти.

Ето ги: чрез инхалации, чрез медикаменти – вентолин, епинефрин, кетотифен, монтелукаст, чрез билки – риган, гинко билоба, сладник, куркума, чесън, джинджифил, коприва, лимонена трева, арпаджик, лук и мед, горчиви бадеми, марихуана. Всеки, който се интересува от този проблем трябва да знае, че има начини да се “отворят” бронхите и дробовете и болестният процес да стане обратим (puls.bg).

Обичайното лечение

При астма достъпът на въздух, респективно кислород до белите дробове е затруднен поради спазъм на бронхите. Причините за това са твърде много и важна част от всяко лечение е да се установи кои са те в даден конкретен случай. Това ще позволи да се атакува не само проявената болестна симптоматика, но и причините, които я пораждат.

Обичайното лечение на астма е основано на максимата, че пълното излекуване е непостижима задача и че основна цел е да се постига максимален контрол върху болестта. Задачите са две – да се преодолява бронхиалното запушване и да се неутрализира хроничното възпаление (puls.bg).

Два са и подходите при лечение на астма: мерки при пристъп и мерки извън пристъпа.

  • При пристъп се прилагат т.н. кратко действащи бронходилататори – медикаменти, които за кратко време постигат разширяване на бронхите като салбутамол или кленбутерол. Налага се подобна терапия поради факта, че пристъпите на астма създават животозастрашаващи състояния. Заедно с това се приемат т.н. антихолинергични препарати като атровент.
  • Извън пристъпите могат да се използват цяла гама от медикаменти, чиято задача е да предотвратят проява на нови пристъпи и да неутрализират възпалителните процеси в дихателната система (puls.bg). Част от тях предотвратяват отделянето на вредни компоненти в белите дробове при астматични пристъпи на алергична основа. Специфичните медикаменти за лечение на астма може при необходимост да бъдат подпомогнати от антибиотици, муколитици и др.
Инхалатори image

С добър инхалатор по-лесно отминават пристъпите на астма

Инхалаторите за болни от астма са специфични устройства, с чиято помощ в кризисен момент може да се достави бързо действащият необходим медикамент директно в белите дробове.

Съвременният инхалатор дозира медикамента точно и дава възможност да се контролират пристъпите на астма както от възрастни пациенти, така и от деца (technika.bg).

Динамиката на живота е стимулирала производителите на инхалатори да предлагат удобни за носене и експлоатация инхалатори.

Освен дозиращата им функция в някои от марките има вграден разпрашител, който позволява по-бавно и пълноценно усвояване на медикамента. Има и такива модели, при които специално устройство информира още колко дози от лекарството са останали в резервоара.

За малки деца и тежко болни се предлагат т.н. небулайзери, които превръщат медикамента в мъгла за по-лесното му вдишване. Какъв точно инхалатор може да използва конкретен пациент, следва да се обсъди с лекуващия.

Вентолин (Салбутамол) image

Вентолинът облекчава пристъпите на астма

Вентолин е известен под формата на сироп, шпрей или прах за разтвор, с който се зареждат пулверизатори. Този медикамент е с активен компонент салбутамол сулфат.

Принадлежи към групата продукти, използвани при пристъпи на астма или белодробен емфизем – действа бързо, като причинява отпускане на мускулатурата в дихателната система и разтваряне на бронхите за успешно преминаване на въздуха.

Облекчава дишането в продължение на 4-6 часа. Вентолин помага да се диша по-леко, спасява от хрипове и успокоява специфичната кашлица (framar.bg).

Епинефрин

Епинефринът е синтетичен аналог на адреналина. Има способността да разширява дихателните пътища и е бърз начин за преодоляване на пристъпи от астма – въвежда се инжекционно. Използва се също при анафилактичен шок (framar.bg).

Кетотифен

Този медикамент е популярен антихистаминов препарат, който се прилага при алергични реакции. При терапии на астма на алергична основа оказва положително въздействие заедно с други медикаменти. Благодарение на него пристъпите на астма се разреждат, а когато все пак се случват са по-кратки и се понасят по-леко (framar.bg).

Медикаментът кетотифен е предназначен за траен прием при болни от астма, но не е подходящ за бързо въздействие по време на пристъп. Не бива да се приема през първите три месеца от бременността. Може да причини забавени реакции и сънливост, затова при лечение на астма с кетотифен е препоръчително да не се шофира.

Монтелукаст

Още един медикамент за лечение на астма – монтелукаст. Този продукт облекчава дишането при астма, като се приема в качеството му на допълнителен продукт. Предпазва от проява на пристъпи на астма след физическо усилие. Същевременно предотвратява и алергични пристъпи.

Как действа монтелукаст? Блокира действието на веществата левкотриени, които се намират в белите дробове и в определени случаи причиняват стесняване на бронхите и оток на стените им. Медикаментът не се прилага по спешност при пристъпи на астма, тъй като не е в състояние да овладее ситуацията. Подходящ е за дългосрочна терапия (framar.bg).

Билки: Риган image

При адекватно лечение мъчителната астма е под контрол

Къде без лековитите треви, без билковите рецепти на народната медицина?! Някои от познатите билки облекчават общото състояние на хората с астма и подкрепят усилията им за лечение.

Сред често търсените билки при астма е риганът – уникално растение с мощно антиоксидантно действие. Съдържа фенолни киселини и флавоноиди, комплекс от витамини и микроелементи.

Известно е действието му при кашлица, популярен е като цяр при астма и ревматизъм. Риганът също като някои медикаменти е чудесно средство за поддържане на дихателната система в тонус.

* Съветът на народните лечители е да се пие всеки ден чай от риган – супена лъжица сух риган стрък се залива с две чаши вода и се вари 15 минути.

Прецежда се веднага и се изчаква малко – да може да се пие; вдишват се и парите, полезно е при астма. Чаят има комплексно въздействие върху организма, като укрепва имунната система и разрежда пристъпите на астма (pharmacy-bg.copm).

Гинко билоба

Изненадващо е, че гинко билоба – древният растителен вид, който помага да се съхрани добра памет и концентрация, а също и подобрява кръвообращението – това растение дава шансове и на хората с астма (framar.bg). За да изпитаме това полезно въздействие е необходимо да пием редовно чай от гинко билоба.

Прави се така: супена лъжица листа от гинко билоба се варят 10-15 минути в чаша и половина вода. Веднага след това се прецежда и се изпива на два пъти в рамките на деня. Ако системно се пие този чай от гинко билоба, пристъпите на астма ще се разредят.

Джинджифил

Любопитното за джинджифила е, че той усилва лечебния ефект от други лекарствени продукти при астма. Добавянето на джинджифил към други продукти усилва лечебните ефекти, улеснява отпускането на мускулатурата и “отпушване” на бронхите. Дишането става по-леко, по-бързо приключват пристъпите на астма (puls.bg).

Чесън

Чесънът е универсален лек за много заболявания, помага и при астма. Говорим за въздействие върху симптомите на болестта. Може например да се правят инхалации със счукани скилидки и джинджифил – облекчава дишането (stroini.com). Друг вариант е няколко скилидки чесън да се варят до омекване в прясно мляко.

Изяждат се, след като изстинат. Прилагането на чеснови рецепти за лечение на астма всъщност не “убива” болестта, но помага да се разредят пристъпите на задух и по-леко да се понасят неприятните симптоми.

Сладник (сладък корен)

Отварата от сладник облекчава кашлица и задух и помага да се отделят задържаните секрети във възпалените дихателни пътища (zazdrave.com). За приготвянето на отварата са необходими две супени лъжици наситнен изсушен сладък корен, които се сипват в половин литър вряща вода и се варят 15 минути.

Съдът се отдръпва от огъня и отварата престоява два часа, след което се прецежда. При стомашни проблеми цялото количество се изпива за един ден, разделено на три равни части. При дихателни проблеми, включително астма, се отпива на глътки по малко за облекчаване на дишането и отхрачване.

Куркума

С куркума доказано може да се овладее оток на белите дробове при астма – състоянието е провокирано от възпалителни процеси и свиване на кръвоносните съдове. Подправката куркума тук е лекарство – тя съдейства за отпускане на дихателната мускулатура и за разширяване на локалните кръвоносни съдове. Така дишането се нормализира (biopogled.com).

Лимонена трева

Ароматната азиатска трева е колкото подправка – толкова и лекарство. С нея се правят сполучливи инхалации при астма, добре действа комбинацията на лимонена трева и корени от репей. От двете лековити растения се вземат по две пълни супени лъжици и се сваряват за пет минути в два литра вода.

Съдът се отдръпва от огъня и по познатия класически начин – с хавлиена кърпа на главата, дишаме наведени над парата. Лечебната пара отпуска и разширява дихателните пътища и дишането става по-леко (lekuva.net).

Коприва

Наистина ли копривата помага при астма? Оказва се, че тази полезна билка има принос и към симптоматичното лечение на астма. Най-добра за поддържащото лечение, което предотвратява чести пристъпи, е младата пролетна коприва. От нея трябва да се набере голямо количество, което се наситнява в кухненски робот и през марля внимателно се изцежда. Сокът се съхранява в стъклена бутилка, в хладилника. От него се пие по една чаена лъжичка три пъти на ден, половин час преди хранене (bolime.net).

Зехтин и арпаджик

Богатото съдържание на витамини и ненаситени мастни киселини прави зехтина необходимо допълнение в менюто на човека с астма. Същевременно трябва да се отчете и лечебният ефект на тази уникална мазнина, която подобрява на клетъчно ниво храненето на тъканите и съдейства за преодоляване на възпалителните процеси.

В комбинация с достойнствата на лука може да се получи ефективен продукт за поддържане здравето на дихателната система. Ето рецепта за зехтиново-лучено пюре, което действа укрепващо на дихателната и имунната система и намалява риска от чести пристъпи на задух:

* 40 глави арпаджик се попарват във вряща вода за няколко минути, обелват се и се задушават в половин литър студено пресован зехтин (zdrawe.ws). След като поизстине, сместа се разбива с блендер. От нея се взема по една супена лъжица сутрин и вечер.

Червен кромид лук с мед

Още една лучена рецепта, подходяща при обостряне на хронични бронхити и астма през есента и зимата – препоръчана от известния фитотерапевт д-р Атанас Михайлов. Тя е простичка, но много ефикасна: за нея са необходими няколко глави кромид лук и чист пчелен мед. Лукът се настъргва и получената кашичка се обърква хубаво с меда; няма точна пропорция (monitor.bg). От тази смес се взема в рамките на деня 5-6 пъти по 1-2 чаени лъжички.

Горчиви бадеми

Горчивите бадеми в съчетание с натурален билков мед са друг вариант за укрепване на имунната система и стабилизиране на дихателните пътища. Звучи правдоподобно максимата, че разболяването от астма в основата си е допуснато от организма поради неспособност на имунната система да гарантира защитата на организма, защото не е достатъчно стабилна (lechitel.net).

Горчивите бадеми и кайсиеви ядки са сочени като един от факторите за тази стабилизация. Както вече е известно, те съдържат прословутия витамин В17 с антираков и животосъхраняващ ефект.

За да се приготви лек срещу астма с горчиви бадеми, са необходими 300 г сурови ядки. Те се смилат ситно и се смесват с половин килограм мед. От сместа се взема всеки ден – сутрин на гладно, по една супена лъжица.

Марихуана

От няколко години упорито се говори за ползата от канабиса за лечение на дихателната система. Компоненти от марихуаната действат разширяващо на бронхите и улесняват достъпа на въздух до белите дробове. Както се знае, при астматичен пристъп може да се получи хипоксия, т.е. задушаване, ако своевременно не се осигури проходимост на дихателните пътища.

Отпускащият ефект от марихуана в подобни случаи е научно доказан от екип на Калифорнийския университет (puls.bg). В сравнение със салбутамола – един от бързо действащите медикаменти за пристъпи при астма – марихуаната осигурява защита от спазъм за по-продължително време и предотвратява образуването на слуз в бронхите и белите дробове.

Тъй като при астма пушенето е противопоказно, лечебният ефект от тревата се постига чрез специални изпарители.

Има ли излекуване? Заразна ли е?

Има твърдения, че болестта астма може да бъде стопроцентово излекувана (8kiana.com). В медицинския свят обаче се говори по-скоро за високоефективен контрол върху болестта с признанието, че все пак пълното излекуване не е възможно. В много случаи хора, които са открили терапия с по-категоричен ефект и са стабилизирали здравето си смятат, че са напълно излекувани, но това е самозаблуждение (puls.bg).

Важно е обаче рисковите епизоди да бъдат ограничавани съзнателно – да се спазва предписаният от лекуващия медикаментозен режим, да се съобразяваме с препоръчаната диета, да следим за собственото си състояние и да имаме готовност за реакция в момент на пристъп.

Опасната астма не е заразно заболяване. Хората, които не разпознават симптомите й понякога се страхуват от инфекция, докато техен близък или просто случаен човек се задъхва в хрипове и мъчителни опити за кашлица. Това все пак е преходно състояние, без да е причина за подобни прояви и у хората в близост.

Симптоми на бронхиална и кардиална астма

Бронхиална астма – това е възпалително хронично заболяване на дихателните пътища. Бронхите поради различни дразнители са стеснени, получават се спазми и това пречи на нормалното дишане. Бронхиална астма се разпознава по следните признаци: тежко дишане със свирещ звук, кашлица, затруднено вдишване, удължено време за издишване, учестен пулс, рядко – храчки със стъкловидна консистенция (medik.bg).

Кардиалната астма е заболяване, при което класическите симптоми – хрипове, поемане на дъх с характерен свирещ звук, бавно издишване и кашлица – тези симптоми са резултат от невъзможността на сърцето да изпомпва кръв ефективно (lechenie.bg).

Това състояние се наблюдава при сърдечна недостатъчност; развитието на болестта е свързано със задържане на течност в бронхите, което блокира нормалното дишане. Към типичните симптоми на астма тук се прибавят сърцебиене и много високо кръвно налягане с учестено повърхностно дишане и тревожност.

При деца

За жалост от бронхиална астма страдат и деца – от 4 до 10% от всеки набор, и процентът непрекъснато се увеличава. Това е едно от най-разпространените хронични заболявания в детската възраст, често с усложнения и хоспитализации (mamatatkoiaz.bg).

Сериозна роля за проявата на заболяването има наследственият фактор. За отключването на заболяването основна роля играят алергените, на първо място – домашният прах и съдържащите се в него акари. Да не забравяме също плесените, влагата, слюнка и отпадни материали от домашни животни и насекоми.

Отключващ фактор могат да са също лекарства, цветен прашец, замърсената околна среда, физически натоварвания, стрес, вирусни заболявания. Необходимо е търпение и постоянно внимание за контрол върху болестта астма, която въздейства чувствително върху развиващия се млад организъм.

    5.00/5 (100.00%) 3votes   Вижте и тези материали по темата за Астма: най-ефикасните средства, билки и терапии на болестта:  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 522169
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930