Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2016 01:21 - Холестерол - 3
Автор: vellia Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1179 Коментари: 1 Гласове:
1



 предпазванеimage
Приемането на по-здравословен начин на живот, включващ аеробни упражнения и хранене, бедно на мазнини, би трябвало да намали предразположеността към напълняване, висок холестерол и в крайна сметка – риска от коронарно сърдечно заболяване.


1. Първо - посетете своя лекар.
Направете си кръвно изследване за холестерола (Може да ви предупредят да не се храните вечерта преди изследването). Само резултата от общия холестерол не е достатъчен. Пълният липиден профил измерва общия холестерол, LDL холестерола, HDL холестерола и триглицеридите. На възрастните в добро здраве се препоръчва да правят това изследване поне на всеки 5 години.

2. Следващата стъпка е да си поставите цели за храненето, спазвайки следните принципи:
• Стремете се в дневния ви прием по-малко от 7% от калориите да идват от наситени мазнини и по-малко от 200 мг - от холестерола (т.е. от храната, която консумирате).
• Може да приемате до 30% от калориите си от мазнини, но повечето трябва да са ненаситени - те не увеличават нивото на холестерола.
• Яжте повече разтворими фибри (намират се в зърнените храни, боба, граха и в много плодове и зеленчуци) и храни, които съдържат растителни станоли и стероли (включени в някои видове маргарин и заливки за салата), за да засилят намаляването на LDL холестерола. 
• Намаляването на холестерола започва още в магазина. Четете етикетите на храните и купувайте такива, които са бедни на наситени мазнини и с ниско съдържание на холестерол. 

За да ви помогнем в избора, ви предлагаме кратък примерен списък:
- хляб – пълнозърнест, ръжен или бял;
- зърнени храни – без мюсли; булгур, ечемик, качамак;
- ориз – бял, кафяв;
- плодове – всякакви пресни, консервирани, сушени или замразени, без добавена захар;
- зеленчуци – всякакви пресни, замразени, сушени или консервирани с ниско съдържание на сол;
- пресни или консервирани сокове, без добавена захар;
- обезмаслено прясно мляко – 1%;
- сирене с 3 или по-малко грама мазнини за порция;
- обезмаслено кисело мляко – 1.5%, 2%;
- крехко (без мазнини) месо – телешко, свинско филе;
- пилешко или пуешко месо – бяло месо, без кожа;
- риба – повечето видове бяла риба са с ниско съдържание на мазнини и холестерол;
- риба тон – консервирано филе в собствен сос;
- фъстъчено масло;
- яйца, яйчени белтъци;
- нискомаслени бисквити или сладки;
- маргарин – диетичен;
- растително масло – слънчогледово, зехтин, фъстъчено или царевично.
- минерална вода и чай.
медикаменти imageПонякога, при по-сериозни проблеми, в допълнение към диетата, е необходимо да се приемат и лекарствени продукти за сваляне нивото на холестерола.

По принцип холестеролът помага на организма да изгражда нови клетки, да изолира нервите и да произвежда хормони. Черният дроб изработва цялото, необходимо на тялото, количество холестерол. Но още от него влиза и чрез храната - например храните от животински произход: мляко, яйца, месо. Прекалено много холестерол в кръвта може да доведе до коронарно артериално заболяване.

Първоначалната стъпка в лечението на високия холестерол обикновено е диетата с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, както и увеличаване на физическите упражнения. Но, за някои хора, само тези промени не са достатъчни да намалят нивото на холестерола. Те се нуждаят и от приемането мекикаменти, за да се понижи холестеролът им до безопасната граница.

Лекарствените продукти за сваляне на холестерола включват:
• статини – с директно действие върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол.
• никотинова киселина (ниацин, витамин В3), снижаваща триглицеридите. 
• йоннобменни смоли - понижават холестерола по косвен начин - чрез свързване с жлъчните киселини в червата.
• лекарства (инхибитори), които намаляват усвояването на холестерола, съдържащ се в храната.

Медикаментите за сваляне на холестерола са по-ефективни, когато се комбинират с подходящ хранителен режим!

Статините
Статините блокират производството на холестерол в черния дроб. Те намаляват LDL холестерола и триглицеридите и имат лек ефект за повишаване HDL холестерола. Тези лекарства са пръв избор при лечение на хора с висок холестерол. Страничните ефекти могат да включват проблеми с червата, увреждане на черния дроб и при някои хора – слабост в мускулите.

Никотиновата киселина
Никотиновата киселина другото название на витамин В3. Тя се съдържа в храната, но може също да се закупи във високи дози (като медикамент). Тя намалява нивото на LDL и увеличава HDL холестерола. Основните странични ефекти, които понякога се проявяват са зачервяване, сърбеж, изтръпване и главоболие. 

Йоннообменните смоли
Тези лекарства работят вътре в червата, където се свързват със жлъчните киселини от черния дроб и предотвратяват повторното абсорбиране в циркулационната система. Жлъчката е съставена предимно от холестерол, така че тези лекарства действат като намаляват “доставката” на холестерол в тялото. Най-честите странични ефекти са констипация, газове и разстроен стомах.

Лекарствата, намаляващи усвояването на холестерол
Те намаляват производството на триглицериди и могат да увеличат HDL холестерола. Най-новото поколение такива лекарства действат като стопират усвояването на холестерола в червата.

Възможни странични ефекти
Страничните ефекти от медикаментите за понижаване на холестерола могат да включват:
- мускулни болки;*
- повишаване функциите на черния дроб;
- алергична реакция (кожни обриви);
- сърцебиене;
- замайване;
- стомашна болка;
- запек;
- намалено сексуално желание;
- зачервяване (от никотиновата киселина).
*Ако имате мускулни болки, незабавно информирайте лекаря си. Това може да е знак за животозастрашаващо състояние!

Храни или други лекарства, които трябва да се избягват при прием на медикаменти за понижаване на холестерола
Следва да се избягва употребата на други понижаващи холестерола лекарства и антикоагуланти. Не трябва да се пие сок от грейпфрут (трябва да се ограничи консумацията на грейпфрути) – този плод може да попречи на способността на черния дроб да преработва приеманите лекарства.

алтернативи imageЗа понижаване на холестерола по естествен път има и алтернативни методи. Преди да добавите обаче какъвто и да било продукт или алтернативна терапия към режима си, консултирайте се с вашия лекар. Някои добавки могат да взаимодействат с медикаментите, които приемате или да имат опасни странични ефекти.

Растителни продукти и хранителни добавки

Някои от растителните продукти и хранителни добавки, които се лансират като ефективни при повишен холестерол, включват:

Чесън: Според някои проучвания чесънът може да понижи нивото на общия холестерол с няколко процента. Други изследвания обаче твърдят, че чесънът не е толкова ефективен, колкото се е смятало преди. Освен това той може да има значителни странични ефекти и/или да взаимодейства с някои лекарства. Чесънът удължава кървенето и времето за съсирване на кръвта, така че той и продуктите, които го съдържат, не бива да се консумират преди операция, както и при приложение на медикаменти за разреждане на кръвта.

Гугул: Гугулипидите са смола, извлечена от индийското растение Commiphora mukul, повече известно като Балсамово дърво или Гугул. Според някои клинични проучвания, гугулипидите значително намаляват кръвните нива на общия холестерол, LDL (“лошия”) холестерол и триглицеридите. Ентусиазмът в приложението на гугул обаче значително намалява в последните години след публикуването на някои отрицателни резултати от изследвания за него.

Мая от червен ориз: За червеният ферментирал ориз е установено в проучвания, че понижава холестерола. Въпреки това, доказателствата не са достатъчно, за да бъдат категорични.

Поликозанол: Поликозанолът се получава от захарна тръстика и в няколко изследвания е потвърдена ефективността му за сваляне на LDL холестерола. В някои от добавките, съдържащи поликозанол, той е извлечен от пчелен восък, а не от захарната тръстика. Няма данни, че поликозанола, извлечен от пчелен восък, може да понижи нивото на холестерола.
Бабини зъби:Растението Tribulus terrestris,(известно в народната медицина като бабини зъби, трабузан, тръбозан, кочи глави, чюнка) се използва в редица продукти за намаляване на холестерола при комплексната терапия на атеросклероза на общите, церебралните и коронарните съдове. В България обаче изследванията са насочени повече към възможността за използване на екстрактите от бабини зъби за лечение на импотентността (сексуалната немощ). У нас билката е широко разпространена в южната част на страната, като се смята, че в югоизточната е с най-богат състав. Растението влиза в състава на готови билкови продукти - като прах от стритите изсушени части на билката, като сух или течен екстракт или тинктура. Може да се използва и под формата на запарка.

Други растителни продукти: Резултатите от някои (но все още недостатъчни) проучвания предполагат, че семената и листата на фенегрик (чимен), екстракта от листа на артишок, бял равнец и туласи (вид босилек, известен още като holy basil) могат да помогнат за снижаване нивото на холестерола. Тези и други често употребявани растения и подправки (включително куркума, розмарин и джинджифил) са изследвани и за възможен благоприятен ефект по отношение на превенцията на коронарни заболявания.

Диетични подходи

Увеличената консумация на диетични фибри, соеви продукти и растителни вещества, подобни на холестерола (растителни станоли и стероли) могат значително да намалят равнищата на LDL холестерола.

Фибри: Разбира се, само растителните храни (зеленчуци, плодове, бобови растения, нерафинирани зърнени продукти) съдържат растителни фибри. Разтворимите фибри в овесените трици, ечемика, семената на псилиум (индийски живовляк), лененото семе, ябълките, цитрусовите плодове, лещата и боба са в частност ефективни за понижаване на холестерола.

Соя: За нея се смята, че може да предпази от коронарно сърдечно заболяване като намалява нивото на LDL холестерола и триглицеридите. Соевите протеини са налични в тофуто в тофуто, соевото мляко, едамаме (сварена зелена соя със шушулките), соевите ядки и другите продукти, произвеждани от соя.

Фитостероли: Те са вещества, които се съдържат в малки количества в пълнозърнестите храни, както и в много плодове и зеленчукови масла. Фитостеролите намаляват LDL холестерола най-вече като взаимодействат с вътрешночревното му усвояване. Съдържат се в някои видове диетичен маргарин, в някои дресинги за салата и в хранителни добавки.

Диетичните фибри, соята и фитостеролите понижават нивото на холестерола чрез различни механизми. Затова не е изненадващо, че комбинираният прием на тези храни и други растителни вещества, заедно с намалена консумация на наситени мазнини, е по-ефективен за редуциране на нивата на холестерола, отколкото употребата на само една отделна субстанция.

Включването в диетата на храни, богати на омега-3 мастни киселини може също да помогне за понижаване на холестерола. Затова - стремете се седмично да консумирате поне две порции риба (най-добре сьомга, херинга, тон, сардина, скумрия). Други хранителни източници на омега-3 са лененото семе и орехите.

Тези основни мастни киселини имат благотворен ефект върху холестерола. Като добавки се съдържат в капсулите с рибено масло и в маслото от ленено семе.

Омега-3 мастните киселини намаляват скоростта, с която черния дроб произвежда холестерол и триглицериди, имат противовъзпалителен ефект, намаляват натрупването на плаката в артериите и разреждат кръвта. 

Ако възнамерявате да приемате омега-3 мастни киселини, първо трябва да го обсъдите с лекаря си (особено ако в момента приемате медикаменти за разреждане на кръвта!).

Избягвайте частично и напълно хидрирани зеленчукови масла. Тези продукти са източник на т.нар. трансмастни киселини, които доказано повишават LDL холестерола. Те също така понижават предпазващия сърцето HDL холестерол и увеличават уязвимостта на организма към инфекции.

Когато се храните извън дома
На много места се предлагат се предлагат вкусни храни с ниско съдържание на мазнини и холестерол. За да направите обядът или вечерята си едновременно приятна и здравословна...

...преди да поръчате: 
- Ако познавате менюто, решете какво ще поръчате, преди да влезете в ресторанта. Тази тактика помага да избегнете изкушаващите храни, които може да не са здравословни.
- Ако посещавате мястото за първи път, отделете време - да проучите менюто, за да избегнете прибързано решение.
- Помолете сервитьора да махне от масата изкушаващи ви храни (например масло), ако има такива.
- Изпийте 1-2 чаши вода преди да донесат храната.
- Избягвайте храни, описани така: в масло, пържен, паниран, със сметана, с топено сирене.
- Ако искате хляб, изберете черен или пълнозърнест, без масло или маргарин.

... когато поръчвате
- Избягвайте салати със сирене, сосове, кашкавал, яйце, парчета месо и други не-зеленчукови продукти.
- Поискайте да донесат лимон, с който да подправите салатата си.
- Поръчвайте храни, които са приготвени на пара, във фурна или печени на скара.
- Поръчвайте картофите печени, варени или задушени, вместо пържени.
- Поръчвайте първи, за да не се повлияете от избора на другите.
- Избирайте риба, пиле и крехки меса, вместо тлъсти меса. Махнете всички видими тлъстини от месото.
- Помолете сервитьора да замени гарнитурата от пържени картофи с варени или задушени (или със задушени зеленчуци).
- За десерт поръчвайте пресни (сезонни!) плодове, без сметана или топинг.



Гласувай:
1



1. kokarovakaschta - Много полезно Благодаря!
08.03.2016 00:36
Много полезно Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 523478
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930