Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2016 01:04 - Холестерол - 2
Автор: vellia Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
0



 диагноза и изследванияimage
Кръвният тест е първата стъпка при диагностициране на високия холестерол. За да разберете по-добре резултатите от него...


10 важни въпроса, които да зададете на лекаря си относно холестерола

1. Имам ли вече атеросклероза? Съществува ли при мен риск от инфаркт?

2. Налице ли са други рискови фактори, водещи до сърдечно заболяване?

3. Трябва ли да променя начина си на хранене?

4. Мога ли да контролирам нивото на моя холестерол само с промяна в начина на живот?

5. Какви промени в начина на живот са подходящи за моя случай?

6. Нуждая ли се от медикаменти за понижаване на холестерола?

7. Какви странични ефекти мога да очаквам от тези лекарства?

8. Колко реално може да бъде намалено нивото на холестерола ми? Към какви стойности трябва да се стремя?

9. Ще бъде ли безопасно за мен някога да спра приемането на лекарства?

10. Колко често трябва да проверявам холестерола си? Трябва ли членовете на семейството ми също да си направят изследвания?
стойности imageНивата на холестерола трябва да се проверяват поне веднъж на всеки 5 години от всеки човек на възраст над 20 г. Изследването, което обикновено се прави е кръвен тест, наречен липопротеинов профил. Специалистите препоръчват мъжете над 35 г. и жените над 45 редовно да се проверяват за липидни нарушения. 

Липопротеиновият профилвключва:
• Липопротеини с ниска плътност (LDL наричан още “лош” холестерол).
• Липопротеини с висока плътност (HDL наричан още “добър” холестерол).
• Триглицериди (мазнина, която се внася в кръвта от храната, която консумираме. Излишъкът от калории, алкохол или захар в организма се преобразуват в триглицериди и се складира в мастните клетки в цялото тяло).
Резултатите от кръвния тест са под формата на числа. Ето как да ги разчетете:

LDL холестерол
Т.нар. лош холестерол може да се натрупа по стените на артериите и да увеличи риска от сърдечно заболяване. Колкото по-ниско е числото срещу LDL холестерола, толкова това е по-добре за здравето ви. 

Ето какво означават числата:
LDL холестерол -- категория
- по-малко от 100 -- оптимално ниво
- 100 – 129 -- близо до/малко над оптималното ниво
- 130 – 159 -- на горната граница
- 160 – 189 -- висок
- 190 и повече -- много висок

Ако имате сърдечно или съдово заболяване, някои специалисти препоръчват сваляне на LDL холестерола под 70. За хората с диабет или други рискови фактори за сърдечно заболяване, целта е нивото на LDL да бъде свалено под 100.

HDL холестерол 
Когато става въпрос за HDL (или “добър”) холестерол, колкото по-висока е стойността, толкова по-добре е това за здравето. HDL холестеролът предпазва сърцето от сърдечно заболяване, като извежда “лошия” холестерол от кръвта и предотвратява натрупването му по стените на артериите. 

Какво точно означават числата:
HDL холестерол -- категория
- 60 и нагоре -- висок/оптимален – намален риск от сърдечно заболяване
- 40 и надолу/мъже -- нисък – рисков фактор за сърдечно заболяване
- 50 и надолу/жени -- нисък - рисков фактор за сърдечно заболяване

Триглицериди
Триглицеридите са химичната форма, под която повечето мазнини съществуват в храната и в организма. Високото им ниво се свързва с опасност от възникване на коронарно артериално заболяване. 

Числата:
Триглицериди -- категория
- по-малко от 150 -- нормално
- 150 – 199 -- на горната граница
- 200 – 499 -- високо
- 500 или повече -- много високо

Общ холестерол
Общият холестерол измерва LDL холестерола, HDL холестерола и други липидни компоненти. Специалистите препоръчват като стандарт общо ниво на холестерола под 200.

Общ холестерол -- категория
- по-малко от 200 -- желателно
- 200 – 239 -- на горната граница
- 240 и отгоре -- високо 
лечение imageПри висок холестерол

Основната цел при лечението е намаляване на LDL и увеличаване на HDL холестерола. За това има два основни начина: подходящ хранителен режим и медикаменти.

Лекарите определят каква трябва да е конкретната цел при намаляването на LDL на базата на броя рискови фактори за сърдечно заболяване.

• Ако са налице от 0 до1 рискови фактори, то рискът се обозначава като “нисък до среден”

• Ако наличните рискове са повече от 2, то рискът е “среден” (или по-висок, в зависимост от това, какви са рисковете за сърдечно заболяване). Понякога лекарят може да препоръча промяна в стила на живот, но повечето хора в тази група се нуждаят и от медикаменти.

• Ако имате сърдечно заболяване, диабет или съвкупност от рискови фактори, при вас рискът е “висок” или дори “много висок”. Хората с такъв риск се нуждаят от комбинация - медикаментозно лечение и промени в начина на живо.

Лекарства, които се използват за лечение на високия холестерол

Медикаментите за понижаване на холестерола включват:
• статини – с директно действие върху черния дроб, като блокират субстанциите, използувани от него за производство на холестерол.
• лекарства, снижаващи триглицеридите (витамин В3 - ниацин).
• йоннообменни смоли - понижават холестерола по косвен начин, чрез свързване с жлъчните киселини в червата.
• лекарства, намаляващи усвояването на холестерола от храната.
Лекарствата за намаляване на холестерола са по-ефективни, когато се комбинират с диета с ниско съдържание на холестерол.
хранене и храни imageЛекарите, освен върху евентуалната нужда от медикаменти, поставят акцента и върху 
• храненето, 
• физическите упражнения и 
• намаляването на теглото. 

Диета за сърцето

Научете се как да се храните по здравословен за сърцето начин, за да намалите риска от сърдечно заболяване!
Като обръщате внимание на това, което консумирате, ще намалите опасността от атеросклероза стесняване и блокиране на кръвоносни съдове. Ако процесът на запушване на артериите вече е започнал, може да намалите скоростта, с която то прогресира. С внимателни промени в начина си на живот, можете дори да спрете или да обърнете процеса на стесняване.
Разбира се, още повече грижи се изискват, ако вече сте претърпели инфаркт и/или ви е правена процедура за възстановяване на кръвния приток към сърцето или други части на тялото (като например ангиопластика, байпас или каротидна ендартеректомия). Спазването на препоръките за превенция може да ви предпази от рестеноза или повторно стесняване на артериите.

Хранете добре сърцето си

Добрият за сърцето режим на хранене е важен начин да се намалят или дори елиминират някои рискови фактори. Придържането към добра диета може да помогне да редуцирате общия и LDL (“лошия) холестерол, да намалите кръвното налягане и кръвната захар и да свалите тегло си. 

Докато повечето диети казват какво не можете да ядете, най-добрите стратегии за хранене се фокусират върху това, което може да се консумира. Много изследвания показват, че добавянето на добри за сърцето храни към менюто е точно толкова важно колкото премахването на други храни от него.
Предлагаме ви 5 препоръки за храненето, които, ако следвате, ще помогнат за намаляване на холестерола и редуциране на риска от сърдечно заболяване:

1. Консумирайте повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни. Те са една от най-силните стратегии за предотвратяване на сърдечните заболявания.

2. Подбирайте типа мазнини. Целите са да се намали общото количество консумирани мазнини, да се яде възможният минимум от наситени и трансмазнини (например, мазнините от маслото, маргарина, сладките), а да се предпочитат храни, богати на ненаситени мономазнини (например, мазнините в зехтина или фъстъченото олио).

3. Консумирайте различни (и в точното количество) храни, съдържащи протеини.Употребяваните обикновено протеини (месо, млечни продукти) са сред “главните заподозрени” за увеличаване риска от сърдечни заболявания. Този рисков фактор може да се намали, като се балансира приемът на протеини от различни източници – животински, риба и зеленчуци.


4. Ограничете консумацията на храни с холестерол. Холестеролът от храната ще повиши нивата му и в кръвта, особено у хората, които са предразположени към това. Ограничаването на холестерола от храната ще намали и наситените мазнини, тъй като холестеролът и наситените мазнини се съдържат обикновено в едни и същи храни. Необходимата на тялото енергия може да се набавя, като се консумират сложни въглехидрати (кафяв ориз, пълнозърнест хляб) и се намалят простите въглехидрати (безалкохолни напитки, захар, сладкиши). Ако имате висок холестерол, само въглехидратите може да влошат състоянието и да увеличат риска от сърдечно заболяване.

5. Хранете се редовно. Пропускането на хранения често води в последствие води до преяждане. При повечето хора 5 до 6 малки хранения могат да помогнат за контролиране на пристъпите на глад, на нивото на кръвната захар и да регулират метаболизма. Този подход може да не е толкова ефективен за тези, които се изкушават и преяждат всеки път, когато видят храна. Ако сте от тях, 3 балансирани хранения дневно може да се окажат по-добрия подход.
imageОще препоръки за здравословно хранене

Намалете приема на сол. Това помага за контрола на кръвното налягане.
Движете се повече. Човешкото тяло е създадено така, че да бъде активно. Упражненията заздравяват сърдечния мускул, подобряват кръвния поток, намаляват високото кръвно, повишават нивото на HDL (“добрия”) холестерол и помагат за контролиране на кръвната захар и телесното тегло.
Приемайте достатъчно течности. Всеки знае, че водата е от огромно значение за живота. Приемайки достатъчно количество течности, човек се чувства енергичен, а и се храни по-малко. Пийте от 1,5 до 2 литра вода/течности дневно (освен ако лекар не е ограничил приемането им по някаква причина).
Наслаждавайте се на всяка хапка. Целта всъщност е човек да изпитва удоволствие от това, което яде, т.е. не да се лишава от храна, а да подбира качествена. Когато се наслаждавате на това, което консумирате, ще се чувствате по-позитивно настроени към живота. А това ще ви направи и по-малко склонни да преяждате.

Колко всъщност е една порция
Когато се опитвате да следвате определен хранителен режим, който е добър за сърдечно-съдовата система, може да ви е от полза да знаете колко всъщност е 1 порция от определени храни:

храна количество -- размер на порция
• 1 купичка варен ориз или паста -- топка за тенис
• 1 филийка хляб -- кутия за компакт диск
• 1 купа пресни плодове или зеленчуци -- баскетболна топка
• 1/2 купа варени плодове или зеленчуци -- един юмрук
• 30 г сирене -- чифт зарове
• 1 чаена лъжичка зехтин* -- половината от монета 50 ст.
• 90 грама печено месо -- тесте карти
• 1/2 паничка тофу -- тесте карти
* Не пропускайте да смятате и мазнината, която използвате за готвене.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 519819
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031