Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2018 23:10 - Владимир Чуков: Не САЩ, а Париж е уведомил Москва за атаките, очаква се силна офанзива на Русия
Автор: vellia Категория: Други   
Прочетен: 909 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 14.04.2018 23:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Според него предстои от руска страна много силно активизиране на аргументите за доказване, че САЩ, Великобритания и Франция са нарушили международното право. 
 
Няма как да стане глобален конфликт със 120 изстреляни ракети, смята арабистът

Прави са руснаците, че това е много силно предизвикателство към президента Путин, коментира анализаторът

Руската страна не е била уведомена от американците за въздушната атака в Сирия, а от французите – очаква се силна дипломатическа и политическа офанзива от страна на Русия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с въздушната атака, извършена в Сирия тази сутрин от САЩ, Великобритания и Франция. 

„Прави са руснаците, че това е много силно предизвикателство към президента Путин. Руската противовъздушна отбрана за пореден път не се включи“, отбеляза проф. Чуков. 

Според него предстои от руска страна много силно активизиране на аргументите за доказване, че САЩ, Великобритания и Франция са нарушили международното право. 

„Предполагам, че оттук насетне ще има много горещи дебати в Съвета за сигурност на ООН. Предполагам, че ще има проекторезолюция за осъждане на операцията. Нещо, което сме го видели не еднократно. Не съществуваща военна реакция, но много силна политическа и дипломатическа реакция съм убеден, че ще има от страна на Русия“, допълни проф. Чуков.

 

Няма как да стане глобален конфликт със 120 изстреляни ракети, смята арабистът. 

„Няма да има промяна на правилата на играта, каквото се очакваше от опозицията и дори от Турция. Виждам една поствоенна обстановка, която реално видяхме 2006 г., когато беше войната между „Хизбула“ и Ливан. Тогава всяка една от двете страни претендираше, че е успяла военно и е победила другата. Това предполага и много дълъг вокален период, който с течение на времето трябва да отшуми“, каза проф. Чуков. 

Според него докато този период продължава, сериозен прогрес по отношение на мира в Сирия не може да се очаква. 

„Като цяло ще се върнем отново на масата на преговорите, които поне на този етап няма и скоро да привършат“, коментира проф. Чуков. 

Според него въздушната атака в Сирия е била очаквана. 

„След постинга в „Туитър“ на Доналд Тръмп никой не се съмняваше, че подобен удар ще има. Беше въпросът какво ще бъде естеството, колко ще бъде продължителността. Техническите и тактическите параметри бяха постлани на масата. Много от експертите предполагаха няколко дневна кампания. Не удар, а кампания с промяна на правилата на играта в Сирия, т.е. промяна на геостратегическото положение в Сирия. Това не се получи“, допълни експертът.

 

С атаката в Сирия Доналд Тръмп цели да докаже на света, на опонентите и съюзниците си, че има нетърпимост към режима на Башар Асад, добави проф. Чуков. По думите му общественото мнение изисква такава нетърпимост, в същото време обаче то не иска военен удар и война. 

„Поради тази причина Тръмп е избрал такава формула, която да бъде някъде по средата и която да докаже, че той отстоява принципи, които счита за справедливи. Ключов, с оглед на даване на легитимност на тази операция, е докладът на Международната здравна организация, в който се твърди, че в Източна Гута е използвано химическо оръжие“, каза арабистът. 

Той поясни, че Международната здравна организации е един от органите на ООН. По думите му становището за белите каски, клипчетата, много трудно би минало като аргумент в един бъдещ дебат в Съвета за сигурност, но становище на Световната здравна организация вече е много сериозен аргумент.

 




Гласувай:
4



1. vellia - коментар на Васил Здравков
14.04.2018 23:13
Никой не казва колко и какви експерти на СЗО са били на терен. В обкръжението на хора, които ти предлагат или да те обезглавят, или да те изгорят или удавят жив, ще подпишеш всякакво становище.
цитирай
2. vellia - Макрон към Тръмп и Мей по телефона: Отлична координация!
14.04.2018 23:16
Френският президент Еманюел Макрон се е чул по телефона с американския си колега Доналд Тръмп и с британския премиер Тереза Мей. Това предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Елисейския дворец, съобщи БТА.

Макрон "приветства отличната координация" със Съединените щати и Великобритания при нанасянето на удари по цели в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака преди седмица.

"Сега (Съветът за сигурност на ООН) трябва да вземе отново инициативата (за Сирия) в политически, химически и хуманитарен план", призова той.

По-рано френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр съобщи, че страната му скоро ще внесе заедно с американските и британските си партньори проект за резолюция на Съвета за сигурност за излизане от "сирийската задънена улица".

Според френски дипломатически източник текстът предвижда създаване на механизъм за разследване на химически атаки, благоприятстване на неограничен хуманитарен достъп и придаване на нова динамика на мирния процес в Женева.

КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ!
цитирай
3. barin - За случващото се в Близкия изток и ...
15.04.2018 07:50
За случващото се в Близкия изток и арабския свят изобщо вярвам на Владимир Чуков. Чел съм неговата книга още миналата година, когато излезе. Ситуацията е сложна и заплетена, защото се преплитат интересите на много държави и народи.
Поздрави, vellia!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vellia
Категория: Регионални
Прочетен: 519869
Постинги: 364
Коментари: 146
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031